Германия задържа трима за обира за 1 млрд. евро

Германия задържа трима за обира за 1 млрд. евро

Германската полиция обискира тази сутрин няколко апартамента в Берлин и задържа трима души по подозрения за връзки с обира на скъпоценности на стойност над 1 млрд евро от музея „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден преди година, предаде Ройтерс. Тогава от музея изчезнаха три комплекта накити от 19 век, някои от които богати на диаманти и рубини.

Полицията е претърсила 18 апартаменти, гаражи и коли в южния кнартал „Нойкьолн“. В опирацията са взели участие 1628 полицаи. Задържаните са трима германски граждани. Те ще се яват пред разследващ съдия по-късно днес.

Охранителните камери от района на музея показват как на 25 ноември 2019 г. двама мъже влизат в сградата през зарешетен прозорец. Пет минути по-късно полицията е на местопрестъплението, но обирджиите вече са изчезнали с плячката. Според в. „Билд“ откраднатите скъпоценности са на стойност 1 млрд. евро. Изданието обаче не посочва източника си на тази информация.

Колекцията в „Грюнес Гевьолбе“ е събрана през 18 век от Август Силни, електор на Саксония, а по-късно крал на Полша. Една от най-големите ценности на музея – т. нар. „Зелен диамант“ по време на кражбата е бил даден под наем на „Метрополитън“ в Ню Йорк.