Гешев: Впечатлен съм от кмета на Перник, дано има повече такива като него

В момента в Перник и София се провеждат действия по досъдебно производство, свързани с престъпления касаещи водната криза в Перник. Действията се провеждат от Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, ДАНС и МВР. Това заяви на брифинг в Перник главният прокурор Иван Гешев.

Бившaтa oблacтнa упрaвитeлкa нa Пeрник Ирeнa Coкoлoвa и шeфът нa ВиК Ивaн Витaнoв ca aрecтувaни във връзкa c вoднaтa кризa, cъoбщи „Нoвa тeлeвизия“.

Oт oкoлo чac тeчe aкция нa cпeцпрoкурaтурaтa и в eкoминиcтeрcтвoтo във връзкa c рaзcлeдвaнeтo нa кризaтa c вoдaтa нa Пeрник. Дo утрe трябвa дa бъдaт рaзпитaни 30 лицa, cъoбщи глaвният прoкурoр.

„Такива действия, от този род и с този мащаб не могат да се проведат само от Спецпрокуратурата. Работим с много институции“, каза още той. Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Борисов за акцията, но най-вероятно от МВР са го направили.

„Освен в Перник и в сградата на Министерството на околната среда и водите се провежда акция. В МОСВ проверката е от служители на ДАНС и МВР във връзка с нелегалния внос на боклук“, допълни главният прокурор.

„Проведох среща с кмета на град Перник и го уведомих, че се провеждат активни действия. Впечатлен съм от него – дано има повече такива кметове“, коментира Гешев.

“Положението е трагично”, разкри Иван Гешев по повод водната криза в Перник. „Прокуратурата няма превантивна роля. Занимаваме се с наказателна отговорност – не и с морална“, категоричен бе главният прокурор.

„Водната криза не е само след извършени конкретни престъпления, а от комплексна безотговорност. Проверява се дали има източване на язовира в Перник. В Специализираната прокуратура се води досъдебно производство от няколко дни“, каза още той.

„Планирани са разпити на над 30 лица. До края на деня ще стане ясно дали има арестувани“, допълни главният прокурор.

„Спецпрокуратурата ще даде повече информация на брифинг утре“, завърши Иван Гешев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share