Гешев: Време е олигарсите да влязат в затвора, не само обикновени хора

Гешев: Време е олигарсите да влязат в затвора, не само обикновени хора

Време е в затворите да влизат не само обикновени българи, а и олигарсите. Те ограбиха няколко поколения. Президентът Румен Радев се съюзява с тъмнината и други политици, ограбвали българския народ. Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг.

Главният прокурор излезе със специално изявление в Съдебната палата. Заедно с него са шефовете на всички прокуратури, представители на Асоциацията на прокурорите и прокурорската колегия на ВСС.

Тук днес с мен са моите заместници, УС на АПБ, УС на камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и немалка част на районните прокуратури в страната. Не сме тук заради лични атаки снрещу главния прокурор, възприемаме това като част от работат ни. Тук сме, защото институцияята прокуратура бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на България и обслужващи го формации.

Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. Когато то слезе при БСП, Да България, ДСБ, Българската евролевица, движение 21, при Мая Манолова, както и при Йоло Денев, Радев се превърна в обикновен български политик от прехода след 1989 г. Тук сме, за да кажем,че всички ние се гордеем, че работим за българските граждани, а не заради слелите се с политическата мафия и олигархия. Тук сме, за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, загото залогът са нашите деца и бъдещето,няма да ни спрат заплахите срещу прокурорите и техните семейства, каза Гешев.

Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. Време е в затворите да влизат онези, коитжо ограбиха цяло поколение българи. Няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата да се градят политически проекти, включително от Радев. Вчера той каза, че българската прокуратура е мафия. Това, което му казваме ние е, че той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с политици, ограбили нашия народ. И явно това е неговият избор, отсече обвинител № 1.

Вчера цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия – тази, с която се съюзява Радев. Прокуратурата не дава присъди, съдът също трябва да поеме своята отговорност.

Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин, който представлява заплаха за нашата национална сигурност, че съдейства за заличаване на и за 5000 лева консултантски от обвиняемите Бобокови за брат му.

Не е наша отговорост, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България, каза Гешев.

Единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на оказатлества за престъпления, засягащи националната ни сигурност. Няма да коментирам петте кашона с документи – класифизцирани документи, строго секретни, секретни, както и оперативен план за действия срещу Златко Баретата. Обществото ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, отсече Гешев.

Съзнателно не се обръщам към Радев като президент, но той трябва да отговори на обществото знаел ли е за всички обстоятелства, сетлина или тъмнина иска в президентската институция и да посочи на гражданите къде в конституцията има имунитет за престъпления на чиновници от президентството, попита реторично Гешев.