Гешев: Достигната е червената линия, застрашено е върховенството на закона

Гешев: Достигната е червената линия, застрашено е върховенството на закона

„Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената за нашата работа са атаки и обиди от всякакво естество. Цена, която плащат за съжаление и нашите семейства. Защо ни наричат мафия? Ще ви кажа: мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както и заветът на Апостола.

Показахме, че няма да допуснем двойни стандарти – едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние, други – за обикновените хора. Защото намалихме ало измамите и грабежите с над 20% за първите 5 месеца от началото на годината, защото направихме така, че хората да живят без страх, че ще бъдат откраднати спестяванията им или ще бъдат убити или изнасилени в къщите си. Спряхме България да се превърне в бунище, спряхме наркопласьори. За първи път повдигнахме обвинение на действащ министър“.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев на старта на националното съвещание на прокуратурата в Бояна. Той благодари на всички, които са успели да дойдат, както и на онези, които в момента са на работа, защото прокуратурата „не може и няма да спре да работи“.

„Колегите ми са отдали целия си живот за работа като прокурори и следователи на тази трудна професия. Те са отдали живота си в служба на българските граждани в борбата с престъпността, плащайки цената за това. Цената са атаки от всякакъв характер и обиди – цена, която плащат и нашите семейства“, обясни той.

Той посочи, че са замразени по искане на прокуратурата авоари за над 3 млрд лева и то без последните известни медийно случаи. „Лоши сме за лошите. Добри – за българските граждани, които ни плащат заплатите“, заяви още той и допълни: Достигната е червената линия, а това е, че е застрашено върховенството на закона.

В самото начало на заседание пък говорителят на прокуратурата Сийка Милева подчерта, че основната тема на заседанието е отстояване на независимостта на прокуратурата от политически натиск. „Нашата мисия е гарантиране върховенството на закона. Прокуратурата трябва да функционира без политически натиск. Няма да стоим безучастни, когато се нарушава демокрацията“, подчерта тя.

На съвещанието присъстват депутати, евродепутати, министрите на правосъдието и вътрешния ред Данаил Кирилов и Христо Терзийски, членовете на ВСС начело с представляващия Съвета Боян Магдалинчев, бившия главен прокурор Никола Филчев и дипломати.