Гешев за пробитата система на Темида: Все едно 5 години не сме имали правосъдие

От 5 години не сме имали правосъдие, ако докладът, в който се твърди, че всеки може да има достъп до Централизираната система за случайно разпределение на делата, се окаже верен. Това коментира главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ, след като стана ясно, че Софийска градска прокуратура води досъдебно производство за компютърно престъпление заради опасност, че системата лесно може да бъде манипулирана.

Той посочи, че е потресен и допълни: „Сигналът е от петима членове на съдийската колегия и един член на прокурорската колегия на ВСС. Към него е приложен IT одит на централната система за случайно разпределение на делата и заключенията. На първо място на експертите не е даден достъп до системата и изводите им не могат да са категорично потвърдени без изготвена експертиза“, заяви главният прокурор.

Той обясни, че според одита, всеки, който има електронен подпис, може да влезе в системата и да прави абсолютно всичко – да модифицира данни или да разпределя дела. Гешев заяви, че това би означавало, че дори тези с почти никаква компютърна грамотност, могат да се възползват от липсата на сигурност в нея. Това ще е скандал, който ще бъде равносилен на този с коронавируса в здравеопазването, коментира обвинител №1.

„Потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени и неимуществени интереси за множество български граждани“, обясни главният прокурор.

Системата за случайно разпределение на делата е създадена през 2015 г. под натиска на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и настоящият шеф на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, който тогава е член на ВСС, заяви Иван Гешев. Самата фирма-изпълнител пък е избрана без обществена поръчка. „За 4-5 г. по никакъв начин не е одитириана сигурността ѝ. Сега тя се оказва нулева“, каза той.

„Защо миналата година Лозан Панов и две-три дами, гравитиращи около него, се хвърлиха като Матросов на амбразурата да не се извърши IT одит за случайно разпределение на делата? Нямам отговор – може би зрителите трябва да си отговорят сами“, заяви Гешев. Той не назова имената на дамите, но при обсъжданията сериозни обструкции имаха членовете на ВСС Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Предстои да бъде направена експертиза, за да се установи дали в действителност са възможни манипулации от външни лица в системата. „Надявам се да не е вярно, но като чета заключението на доклада, оставам потресен.“, коментира обвинител №1.