Горанов за есемесите на Божков: Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси

Горанов за есемесите на Божков: Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси

Поддържали сме добри работни контакти с всички, които са свързани с бизнес средата у нас. Нямам спомен да имам точно тази комуникация. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов по повод есемесите, оповестени от издирвания бизнесмен Васил Божков, за които той твърди, че са комуникация между него и Горанов.

Опитът да се представи, че един или друг политик се е месил в бизнеса на г-н Божков, е опит за пренасяне на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри. Позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството и тя е необоснована, заяви Горанов.

За нас опитите на г-н Божков за дискредитиране не са проблем и тема на правителстявото. Опит за внушение е, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения. Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. Мисля коментарите по темата да спрат дотук. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси или толерирането на един или друг бизнес. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството, посочи финансовият министър.

Ако някой се чувства несправедливо обвинен, в Конституцията има ясно установени правила как това се установява и доказва. Твърденията на някой, че е репресиран, са за негова сметка, добави той.

Владислав Горанов коментира и разпространената днес на страницата на Васил Божков във Фейсбук паметна бележка, за която твърди, че е от среща между него и собственика на Нова телевизия и ПФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, осъществена под натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър.

Няма как да знам дали документът, подписан от двамата бизнесмени, е автентичан. Прочетох, че се ангажира и с държавна подклрепа. Не знам кой от двамата разчита на държавна подкрепа. Който и от двамата да има претенцииите да контролира Комисията по хазарта, си е надскочил възможностите. Единственият ми упрек към Комисията е грешното прилагане на закона по отношение на дължимите такси на определени хазарнти оператори. Много хора имат моя телефон – срещал съм се е и с г-н Божков, и с г-н Домусчиев, и с ресторантьорите, и с г-н Валентин Златев, и с г-н Пламен Бобоков. Ако някой твърди, че са извършвани неправомерни действия спрямо един или друг икономически субект, лъже. Целта на хората, които имат проблем с правосъдието, е да изграждат своите защитни тези. Аз нямам никакъв проблем с г-н Божков, имам проблем с компанията му, която не е плащала такси, заяви Горанов.

Бизнес отношенията между отделни икономически субекти няма как да се вменяват на правителството. Някакви бизнесмени правят бизнес и намесват държавата – за нещо, което не сме правили никога, каза още финансовият министър.