Горещото лято взело 1500 жертви само във Франция

Хиляда и петстотин души са починали това лято във Франция заради изключително силните жеги. Това съобщи в ефира на радио „Франс енфо“ министърът на солидарността и здравеопазването г-жа Анес Бюзен, цитиран от Франс прес.

По данни на ведомството средната смъртност за периода във Франция е нараснала именно заради изключително горещото време.

„През тези месеци са регистрирани 1500 смъртни случая над средното“, каза Анес Бюзен.

„Тази година във Франция имаше 18 много горещи дни. Жегите засегнаха на практика 20 милиона души“, добави тя и уточни ,че половината от починалите са над 75-годишни.

Тази смъртност впрочем е „десеторно по-ниска, отколкото през жегите от 2003 г., когато във Франция умряха 15 000 души“, допълни министърът.

Според Бюзен мнозина са оцелели благодарение на помощта, предоставяна на възрастните хора от социалните служби. Тя обаче прикани да се разработят нови мерки за борба с рисковете по време на горещините, тъй като смята, че жегите може да се завърнат.

На 28 юни термометрите в южния френски департамент Еро показаха 48 градуса по Целзий – температурен рекорд за континентална Франция.