Готвят линч за убиеца на кучета Митко от „Надежда“

Готвят линч за убиеца на кучета Митко от „Надежда“

Десетки защитници на животните се заканват публично да линчуват арестуван мъж за серия от нападения с нож над кучета в столичния кв. „Надежда“. Задържаният в петък следобед от полицията заради безпричинната жестокост към четириногите Митко Димитров е въдворен в арестантска килия във Второ РПУ и ще бъде освободен днес по обяд.

Гневни защитници на животните обаче се опасяват, че психарят, който бе заснет от охранителна камера да ръга с ножа си кротко лежащо бездомно куче до Цветарския пазар в „Надежда“ 4, ще се измъкне със смехотворна присъда за престъплението. Заради това те се организират в социалните мрежи за протест пред 2-ро РПУ в 11 часа сутринта, за да се срещнат очи в очи с мъчителя на животни. Някои открито призовават за линч и публична саморазправа с агресора.

„Нека се съберем на протест в събота, 11 часа сутринта, пред сградата на 2-ро РПУ в София, ул. „Княз Борис І“ № 215. Тогава ще пуснат този индивид от ареста. Нека оттук нататък този бо*лук живее в страх цял живот!“, призовават за общи действия срещу арестувания Митко защитници на животните.

В множество дискусии в социалните мрежи жители на софийския кв. „Надежда“ разказват, че ножарят е ръгал с острието си още няколко кучета през последния месец, като едното е починало.

Последното наръгано от агресора Митко куче е кварталния пес Белчо. От организацията DOG Help – BG споделиха запис от видеокамера на магазин на ул. ул. „Хриcтo Cилянoв”, от която се вижда, че криминално проявеният тип без никаква причина намушква с ножа си във врата кротко лежащото на тротоара куче. За щастие, животът на наръгания Белчо е спасен. Служители от магазина, пред чийто вход бе наръгано кучето, са го завели по спешност на ветеринарен лекар.

Много организации за защита на животните отдавна настояват, че в България липсва ефективна зоополиция. Те настояват за промени в Наказателния кодекс, които да завишат санкциите при посегателство върху животни.

Въпреки, че у нас е приет закон за защита на животните и жестокостта към тях е инкриминирана, насилието над тях ескалира, заради бездействието на контролните органи. Малцината, които все пак са изправяни пред съда, обикновено се отървават с условни или с минимални присъди.