Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота

Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота

„Болни лица задължително трябва да носят маски. Противоречиво е носенето на маски от здрави лица. От снощи е задължително носенето на маски в Израел, Австрия, както и в България“, каза на сутрешния брифинг ген. В. Мутафчийски.

„Маски има – достъпни са. Но, да може би това не е масово. Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота“, допълни шефът на Националния оперативен щаб.

„Обществени места за носене на маски са болници, банка, метро, администрация, приемни, магазин, аптека. Например едно телевизионно студио не е обществено място – там има контролиран достъп“, коментира ген. Мутафичийски.

„Когато се говори за коронавируса има отместване на темата – дали има маски и други дребнотемия. Когато обаче говорим за чужбина – там не отразяваме такива нещата. Ясно е, че няма как да има на 100% разбираемост за мерките. И аз получавам горещи молби за втвърдяване на мерките. Много млади семейства ми се обаждат притеснени, че те седят с малките си деца у дома с малка тераса, а има хора, които се разхождат“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

„Никой не е забранил да се събират двама души или родители с деца. Всичко, което правим е, за да няма по-строги рестриктивни мерки. По-голяма част от населението спазва мерките, малка група отказват. Маски могат да се продават навсякъде. Аз предложих тази мярка“, каза още по темата за задължителното носене на маските.

loading...

„Личните лекари в Германия сами си закупуват маските – в цял свят е така“, разкри шефът на Националния оперативен щаб.

„Ще има големи щети за всеки. Но мерките са, за да се справим с тях. Това е вирус без достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии“, разкри той.

loading...

Ген. Мутафчийски разкри, че в България са направени над 7000 проби от официалните лаборатории. От вчера имаме доставка и на хидроксихлорохин и допълни: „Следваме изпитаните тенденции за лечение на COVID-19. В Израел преди дни с официална заповед президентът също писка хидроксихлорохин“.

„Не можем да наложим на църквите да се затворят. Ще има дистанция между вярващите. Нашият призив е да не се ходи на големи струпвания“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

loading...