Група за рекет изтезавала столичанин, пипнаха ги с белязани пари

Четирима души са обвинени за изнудване на столичанин, съпроводено със заплахи и психически тормоз в продължение на повече от месец. Това съобщи Специализираната прокуратура.

Те са задържани на 28 януари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, непосредствено след като двама от обвинените получили от пострадалия 2000 лева, предварително белязани от разследващите. Сумата трябвало да е първи транш от поискани общо 15 хиляди лева.

Преди това, от средата на декември 2019 г. до задържането им, обвиняемите получили на три пъти 5000 лева от пострадалия, а 15-те хиляди поискали (както сами заявили пред него), защото трябвало да плащат на служители на ГДБОП, за да не предприемат действия срещу тях.

Спрямо жертвата многократно били отправяни смъртни заплахи, както и предупреждения за жестока разправа с неговите близки. Нанасяни му били и удари, за да се убеди в решимостта на изнудвачите.

Една от линиите на разследване в момента е дали има и други случаи на изнудване, извършени от същите лица. Един от тях е осъждан за наркотици като непълнолетен.

На 2 февруари 2020 г. Специализираният съд определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на трима от обвинените и „Домашен арест“ на четвъртия, в качеството му на техен помагач.

Определените мерки за неотклонение не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share