Гърция отново затяга мерките

Гърция отново затяга мерките

Нови, по-строги мерки за контрол на коронавируса по сухопътните граници на Гърция обяви днес говорителят на правителството на страната Стелиос Пецас, съобщи телевизионният канал АНТ1.

Наред с приетите миналата седмица ограничения за граничния пункт „Промахон“ (Кулата) на границата с България (единственият отворен за туристически трафик), от полунощ във вторник срещу сряда влизането в Гърция по съществени причини ще може да се осъществява само през още пет пункта: „Какавя“ на границата с Албания, „Евзони“ и „Кристалопиги“ на границата със Северна Македония, „Нимфеа“ (Маказа) на границата с България и „Кипи“ на границата с Турция.

Въвежда се изискване за гръцките граждани с разрешение за престой в чужбина и притежателите на лична карта за гръцки произход също да попълват формуляр за локализиране на пътник (PLF) преди влизане в страната.

Земеделските работници, които се намират в Гърция и я напуснат преди 4 август, няма да имат право да влязат в страната до второ нареждане.

Пецас каза, че епидемиологичната картина по сухопътните граници е утежнена, като в периода от 1 до 18 юли на ГКПП „Какавя“ са установени 8 положителни проби за коронавирус от 866 теста, а на „Промахон“ – 170 от 19 676 теста.

Припомняме, че към момента туристите могат да влизат от България в Гърция през сухопътните граници само през ГКПП „Кулата-Промахон” с попълнен в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр, генериращ QR код, както и с документ за негативен резултат от направен PCR тест в рамките на 72 часа преди преминаване на границата.