Дават на съд 16-годишен от Пловдив, подготвял атентат

Дават на съд 16-годишен от Пловдив, подготвял атентат

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм ученика от Пловдив, изготвял и държал взривни устройства в тавански помещения.

Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд. Според него 16-годишното момче от януари до юни 2019 г., за да създаде смут и страх в населението, направил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия.

На 5 юни 2019 г. при претърсвания у дома му са намерени тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода.

Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем – в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава. Неговите родители първи се обърнали към ДАНС, след като забелязали промяна у момчето.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.