Данните от черната кутия: МиГ-29 падал право към водата

Данните от черната кутия: МиГ-29 падал право към водата

Черната кутия на МиГ-29 е разчетена. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му български екип е заминал преди дни в Русия заедно с черната кутия на падналия МиГ-29 в Черно море край Шабла, където трябваше да бъде разчетена.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“.

Загиналият при разбиването на самолета летец майор Валентин Терзиев е загубил пространствена ориентация, гласи основната версия от доклада на звеното за авиационни произшествия на Военна полиция, както “24 часа” писа. Объркването на пилота довело до грешка и вместо след атаката на светещата мишена той да издигне самолета, го е забил в морето.

Заключението на военните полицаи бе оспорено от вдовицата на пилота Димитрина Попова. Тя се съмнява в качеството на разследването.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 бе открита на дъното на Черно море на близо 70 метра дълбочина и 20 дни след катастрофата. Тъй като от удара тя бе разхерметизирана, военните предпочетоха да я изпратят за разчитане от производителя в Русия.

Близо 3 месеца обаче черната кутия не можеше да бъде изпратена в завода в Курск заради настояването на България да я придружат български военни. Руснаците дълго време отказваха да допуснат офицери от страна от НАТО в секретния завод.

Надеждите на разследващите бяха данните от черната кутия да дадат информация за липсващите секунди от загубата на връзка между Терзиев и ръководещите полета. Устройството на МиГ-29 обаче не записва глас, а само параметрите на полета – височина, има ли контрол върху самолета, ъгъл на падането. Според информация Терзиев се е разбил в морето почти под прав ъгъл, което означава, че самолетът му е летял директно към водата.