Данчо Катаджията наглее и в съда: Винаги съм бил в услуга на обществото

Районният съд в Ловеч наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на служителя на сектор „Пътна полиция“ в МВР – Ловеч Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията. Той бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Петков е привлечен като обвиняем в две тежки престъпления – принуда и/или злоупотреба с власт и представяне на неистински данни в писмена декларация пред орган на властта.

Мотивите на съда да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение е, че деянието, за което е привлечен като обвиняем, е с висока обществена опасност и съществува вероятност да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетелите. Съдията не прие мотивите на прокуратурата, че съществуват доказателства, че Петков може да се укрие.

В съдебната зала стана ясно още, че за първото престъпление законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за второто – до 3 години затвор или парична глоба.

Според свидетелските показания на Драгомир Кирилов и Христо Атанасов, обвиняемият е поискал от единия 10 хиляди лева, за да не участва в търг. Това е станало докато Петков е бил на смяна в МВР.

От прокуратурата посочиха, че според медицинска експертиза обвиняемият, без да страда от заболявания, е бил настанен от 12 до 14 февруари в болнично заведение в София.

„Не съм имал намерение да се укривам от съдебната власт. Дългогодишен служител съм в МВР, винаги съм бил в услуга на обществото, спасявал съм човешки животи и съм вадил трупове при произшествия през годините. Не смятам, че доказателствата срещу мен са достатъчни да ме направят престъпник с умисъл за извършване на бъдещи престъпления. Мястото ми не е в ареста, при хората, които до вчера съм вкарвал там“, заяви в съдебната зала Йордан Петков, цитиран от БТА.

Неговият адвокат съобщи, че ще обжалва решението на съда, а това може да стане в тридневен срок пред Окръжен съд – Ловеч.

Делото се гледа при особено засилени мерки за сигурност.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share