Двама лекари на съд за смъртта на гипсирана тийнейджърка

Двама лекари от болница в Гоце Делчев ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка за немарливо упражняване на медицинска професия, довело до смъртта на 16-годишна пациентка, съобщиха от прокуратурата.

Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу д-р П.Ш., специалист по ортопедия и травматология, началник „Отделение по ортопедия и травматология“ в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев и д-р И.К., специалист по хирургия, ординатор в „Хирургично отделение“ в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев за извършено от тях престъпление.

На 29.06.2013 г. 16-годишната М.Т. Паднала от велосипед и се наранила в областта на дясното бедро и пубиса. На следващата сутрин момичето и майка му отишли във филиал на спешна медицинска помощ в град Дежурният лекар поставил диагноза и изпратил момичето на специалист. В МБАЛ „Иван Скендеров“ то било прегледано от д-р П.Ш. и прието в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден – неделя, на пациентката не били извършени никакви лечебни дейности. След изследвания и консултации със специалисти, на 2.07.2013 г. лекарски екип в състав д-р Ш. (оператор) и д-р К. (асистент) оперирал болната под местна анестезия. Състоянието на момичето обаче, започнало да се влошава – вдигало температура, оплаквало се от силни болки, краката му променяли цвета си, но д-р Ш. Уверявал, че всичко е наред.

На 5.07.2013 г. по спешност била извършена оперативна интервенция, след което било уговорено превеждането на момичето в детска хирургия в „Пирогов“ – София за по-нататъшно лечение. Един час по-късно детето било изписано от болницата в Гоце Делчев, без да е отразено състоянието му, с влошени показатели и без осигурен специализиран транспорт с придружаващ медицински персонал.

При постъпването в столичната болница М.Т. била в крайно тежко общо състояние. След проведено лечение детето било изписано на 9.08.2013 г. с подобрение. Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите окончателна диагноза била Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна недостатъчност. Дълбок некротичен фасциит в областта на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема“. На 23.08.2013 г., поради оплаквания М.Т. отново била приета в „Пирогов“. Шест дни по-късно детето било намерено от майката в безсъзнание. Лекарите предприели реанимационни действия, без поява на сърдечна дейност. В 06:50 ч. бил регистрира смърт.

В хода на досъдебното производство са били извършени няколко експертизи, които установяват, че смъртта на пациентката е настъпила в резултат от „хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до внезапен срив на сърдечно – съдовата система“. Забавяне на антибиотичното лечение и неизвършване на изследвания при обработка на раната е констатирания съществен пропуск, който е в пряка причинна връзка с настъпилите усложнения и смъртта на момичето. Лекарите ще бъдат съдени, защото не са осъществили адекватно диагностициране и лечение на пациентката.

По време на разследването са открити неистински документи в пациентското досие на момичето, поради което с постановление на ОП – Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по компетентност на РП-Гоце Делчев. Предстои насрочване на делото в съда.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share