Двама от корумпираните ДАИ-аджиите са с COVID-19, отлагат им делото

Двама от корумпираните ДАИ-аджиите са с COVID-19, отлагат им делото

COVID-19 отложи делото срещу тримата инспектори от ДАИ – Пловдив, които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове.

Старт на процеса срещу Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев не бе даден, а причината бе, че двама от подсъдимите са в лошо здравословно състояние. В сряда Янакиев е диагностициран с коронавирус и е поставен под карантина. Той и семейството му са болни и са в дома им. С висока температура, граничеща с тази при COVID-19 е Паун Тенев. Единствено Милушев се яви в съдебна зала, както и двама от призованите свидетели.

Ход не бе даден и делото бе отложено за средата на януари догодина, пише Traffic News.

Припомняме, че на предходното заседание Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев не признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и процесът срещу тях тръгна по общия ред.

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017 година до юли 2019 година, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони – на място в офисите им.

Обикновено Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например – неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Тримата инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.