КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Два трупа след изневяра и любов окървавиха Любимец

За двойно убийство лежи в затвора вече седма година Благой Ставрев от Любимец. През 2008-а той затри последователно съпругата си Дарина Братоева и тъща си Пенка. Случаят бе разкрит две години след изчезването на жените, пише „Марица“. Трупът на 36-годишната съпруга бе открит в кладенец в южното градче, а тялото на 78-годишната баба – в ракла на другия край на България, в каварненското село Раковски.

loading...

Зловещата история започна да се разплита от полицията в Добрич. Дарина и Благой – работник в местното пътно управление, живеели на семейни начала в апартамент. Това станало, след като предишната съпруга на Благо починала. Впоследствие Братоева и Ставрев си имали момиченце. Дарина обаче не се грижила за детето, а често отсъствала с дни от дома и ходила по чужди мъже. Малкият град бил скандализиран от поведението й.

През ноември 2008 г. младата жена от каварненското село Раковски изчезнала. Горе-долу по същото време вдън земя потънала и майката на жертвата – 78-годишната Пенка Братоева. Самотната старица живеела в каварненското село Раковски. Тя страдала от деменция и дни преди Коледа напуснала дома си и повече не се появила. Близки подали сигнал в полицията в Каварна. В Любимец обаче и дъщеря й не била намерена. Благой казвал на роднините на жена си, че тя е на гурбет в Испания, но те се усъмнили и подали жалба в районното управление. През януари 2009 г. майката и дъщерята били обявени за общодържавно издирване. Проверка показала, че не са напускали страната.

През 2010 г. криминалистите в Добрич претърсили над 100 кладенеца в областта. На 1 декември преди 10 години Благой бил призован в тамошната Областна дирекция на МВР. Разпитвали го 48 часа. Първоначално той твърдял, че Дарина сама сложила край на живота си, като е скочила в река Марица, ала заради буйните води не могъл да я спаси. При последвалите процесуално-следствени действия продължил да дава противоречиви показания. На 2 декември около 18 ч. Ставрев направил пълни самопризнания. От Добрич уведомили колегите си в Хасково, а любимчанинът бил изправен пред детектор на лъжата в Института по психология. Направена била и възстановка на случилото се.

На 3 декември от кладенеца в двора на семейството от ул. „Софроний Врачански“, в близост до ромската махала в Любимец, бе изваден скелетът на Дарина. „Отначало изкарах кости, после целия труп. Беше разложен – останали бяха само кокали. Те бяха на 50-60 см под водата, затрупани с камъни и етернит. Ако не слезе човек долу, не могат да се видят. Вадих ги с една маша. От Гражданска защита ме бяха оборудвали с кислород, така че не усещах миризма. Намерих и дамска чанта с документи, лична карта“, разказа впоследствие пред съда 31-годишният по това време Ангел Ангелов.

Според жители на Любимец отношенията между Дарина и Благой охладнели през 2006 г. Редовно се карали заради забежките й, знаело се, че изневерявала и често напускала дома си. Жената редовно източвала банковата сметка на Ставрев, твърдял брат му Димитър.

Странно поведение на Дарина забелязали учители и ученици от местното СОУ „Желязко Терпешев“, където тя преподавала за кратко география и история. Там я назначили да замества титулярката. Според свидетели тя забранявала на децата да закусват пред нея в междучасията, понеже била бременна. Твърдяла пред невръстните, че детето, което носи, не е от мъжа <210>. Тези и други случки довели до бързото й освобождаване от работа.

Семейството не е страдало от безпаричие, твърдят комшии. Благой бил тих, работлив, не буйствал, много-много не общувал с другите. „От тихата вода да те е страх“, подхвърли съсед и си спомни странна според него случка. Имал дворче срещу неговото. „ВиК специалист съм. Гледам, той и брат му правят помпа в двора, а не ме викат. Може би заради това в кладенеца не са ме потърсили“, разказал пред разследващи любимчанинът.

Убийството е станало в края на 2008 година, стана ясно в залата на Хасковския окръжен съд, когато на 13 декември 2010 т. се гледа мярката за неотклонение на Ставрев. „Убих Дарина, защото искаше пари от мен, за да живее с друг мъж. Бях афектиран. Но нямам нищо общо с изчезването на майка й“, заяви тогава пред магистратите той. „Съжалявам за стореното! Нищо друго лошо не съм извършил. Имам болни родители и малко дете, за които да се грижа“, заяви Благой.

Той дълго отричаше да е посягал на тъща си и дори успял да издържи и пред детектора на лъжата. Трупът на Пенка Братоева бил открит случайно през 2011 г. от съседки, влезли да почистят къщата. Те намерили мумифицираното тяло и чак тогава Благо признал, че го увил в юргани и го поставил в ракла, така че да не се разнася миризма. По-късно той обяснил пред полицията, че убил майката, защото подкрепяла дъщеря си в лекомисленото й поведение.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

Дaннитe зa рaзпрocтрaнeниeтo нa инфeкциятa никaк, aмa никaк нe кoрecпoндирaт c мeркитe, прилoжeни oт Прaвитeлcтвoтo. Към днeшнa дaтa, ниe имaмe пoтвърдeни към 400 cлучaя нa...

БНР се извини, че публикува на сайта си невярна информация за над 5000 починали от коронавирус медицински сестри в Италия. "Искрено и най-дълбоко съжаляваме, че...

Нагъл частен съдебен изпълнител от Велико Търново занули банковата сметка на баща с 12-годишно дете по време на епидемията за вече платен данък за имот...

Oт УМБAЛCМ „Н. И. Пирoгoв“ пуcнaхa eкcклузивeн caйт, в кoйтo вceки мoжe дa ce тecтвa кaтo прoвeри cимптoмитe cи и дa рaзбeрe дaли e пoтeнциaлнo...

Шефът на починалата през уикенда след усложнения на коронавирус 64-годишна жена разкри подробности за заболяването й. Жената почина в Пета градска болница в София един...

ХОБИ