Две дечица изгоряха живи в катун в Божурище

Две дечица изгоряха живи в катун в Божурище

Две дечица – момиче на 18 месеца и момче на 3 г., изгорели живи в незаконен катун в Божурище на 30 април по обяд, докато били оставени без надзор от майка си.

20-годишната Паулина Шункова и мъжът ѝ Румен се заселили в Божурище в началото на пролетта. Жената е от София, а мъжът – от Монтана. С тях дошло още едно семейство. Румен започнал работа в мебелен магазин на ул. “8 март”. Срещу него семейството му изградило катуна си, а до него познатите им поставили фургона.

Паулина не работела, а гледала децата. В четвъртък обаче тя сложила невръстната Виктория и малкия Илия да легнат и излязла. Огънят лумнал към 14 ч. Мъж от съседния фургон пръв усетил, че нещо гори, и изскочил навън. Като видял пламъците, той опитал да влезе при децата. Вратата обаче била заключена. Разбил я, но когато влязъл, всичко вътре било в пламъци.

“Каза, че е видял децата, но вече били изгорели”, разказват в квартала. Въпреки намесата на пожарникарите, които пристигнали за минути, пламъците обхванали и съседния фургон.

Огнеборците открили телата на децата в леглата им. Аутопсията показала, че смъртта на Илия и Виктория е настъпила от задушаване.

Като се появила и разбрала, че децата ѝ са изгорели, майката започнала да ридае и да се търкаля по земята. Според очевидци говорела несвързано.

Тъй като почти всичко на мястото на пожара е овъглено, експертите още не могат да кажат откъде първо е тръгнал огънят. Паулина също не могла да обясни каква може да е причината за пожара. Тя отказала настаняване в общежитие. В шока си твърдяла, че ще остане при децата си. Отказала да приеме, че те не са в катуна, а в моргата. Заради това, че е оставила децата си без надзор, Паулина била задържана за 24 часа, но после била пусната. Вероятно прокуратурата ще ѝ повдигне обвинение.

20-годишната жена е бременна, с Румен имали и трето дете. То обаче починало от болест преди години. Семейството нямало пари и щяло да кандидатства за общинско погребение на децата.