Двойният убиец на роднините си в Пловдив е признал вина, стрелял при самоотбрана

45-годишният Йордан Таков, който вчера следобед уби баща и син в склад на ул. „Борба“ в Пловдив, е признал за убийство, но твърди, че то е извършено в условията на самоотбрана. Това заяви преди минути окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

„Той е написал собственоръчно обяснения тази нощ, в които признава за извършеното убийство“, посочи прокурор Попов.

Припомняме, че Таков е изкарал пистолета си „Макаров“ в склад за кафе машини в пловдивския квартал „Гагарин“. Жертвите са негови бизнес партньори и роднини – 51-годишният Васил Ботев и синът му Христо (32). Васил и Йордан са първи братовчеди, а Христо е племеник на Таков.

Според версията на Таков причината за кървавия инцидент е спор между него и по-младата жертва и негов съдружник във фирма за рециклиране на кафеавтомати – Христо Ботев.

„Спор между тях на финансова основа прераснал в сбиване, като обвиняемият е изкарал законопритежавания си пистолет и ги убил“, посочи прокурор Попов. Той поясни, че към момента прокуратурата разполага само с неговите обяснения, според които излиза, че Таков се е защитавал, но държавният обвинител бе категоричен, че подобна версия не отговаря на събраните доказателства.

Личи да има сбиване, но тепърва предстои да стане ясно дали оръжието е било презареждано. По първоначални данни Таков е изпразнил пистолета си „Макаров“ по двете жертви. Балистични експертизи ще дадат яснота как точно е извършен разстрела, довел до кончината на Ботеви.

Днес предстои да бъде извършен повторен оглед на местопрестъплението, съобщи шефът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. Прокуратурата ще поиска задържане до 72 часа за Таков, като предстои в рамките на 3 дни да бъде поискана и най-тежката мярка за неотклонение постоянен арест.

Икономическа полиция проверява дали складът за кафемашини и бизнесът на Таков и Ботев е законен. Общата им дейност чрез фирмата „Сити Груп 1“, датира от 2015. Днес от полицията и прокуратурата потвърдиха, че стрелецът е с чисто съдебно минало.

Жертвите Васил и Христо Ботеви имат криминални досиета – бащата за наркотици, а синът за причиняване на телесна повреда при катастрофа в пияно състояние.