Двойният убиец от Пловдив: Съжалявам, нямах избор!

Йордан Таков, който застреля съдружника си Христо и баща му Васил, се изправи пред съда. Таков бе доведен в залата на Окръжен съд с белезници, като пловдивската прокуратура поиска спрямо него да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Таков ще бъде представляван от Стефан Левашки, който след първото влизане в залата поиска 30 минути от Съда, за да се запознае с детайли по делото.

Обвиняемият заяви, че е убил роднините си при самозащита. „Съжалявам, нямах избор! Беше страшно! Само Господ ми помогна, благодаря на него, че съм тук иначе няма да ме има“, коментира Таков.

Той твърди, че бил нападнат от двамата пострадали и това била единственото възможност да предотврати кървавото деяние.

Прокуратурът Светлозар Чераджийски поиска наказание на лишаване на свобода от 15 до 20 години. Налице са самопризнания относно фактите и обстоятелствата, събрани са и веществени доказателства за умишленото убийство.

Адвокат, който защитава обвиняемият обясни, че Таков е бил нападнат от двамата пострадали и фаталният разстрел е бил единствената възможност да предотврати това деяние.

Според прокурора сведенията на убиеца са противоречия, тъй като в противоположна посока са намерени двете гилзи под палета намиращ се в дъното на склада, с които е стрелял по Христо и Васил Боневи.

От особена важност са нараняванията в малкия мозък, открити по двамата убити, вследствие от удар с тъп предмет, за който още не ясно какъв е.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, не съществува опасност обвиняемият Йордан Таков да се укрие, но с оглед обществената опасност и морална укоримост на деянието е налице реална опасност да извърши престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд на 5 декември от 10.00 часа.