Делото започва наново: Местан и Ахмед отново в съда на 24 февруари!

Делото започва наново: Местан и Ахмед отново в съда на 24 февруари!

Лютви Местан и Юсеин Ахмед ще влязат отново в съда на 24 февруари. В 14 часа на тази дата ще започне разпоредителното заседание за смъртта на 6-месечната Еджрин, обявиха от Окръжния съд в Кърджали.

Припомняме, че инцидентът стана на 14 април миналата година на главния път между Кърджали и „Маказа“. Автомобилите на политика и семейство Ахмед се сблъскаха в района на разклона за село Загорско. При тежкия удар загина момиченцето, пише 24 rodopi.

Окръжната прокуратура внесе за втори път в съда обвинителен акт срещу Местан и бащата на детето, след като съдът върна делото на държавното обвинение за отстраняване на нередности.

Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата като сам и в условията на независимо съпричиняване с Лютви Местан, като водач на лек автомобил, извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.

Юсеин Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

На съд е предаден и Лютви Местан за това, че при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, нарушил правилата за движение по пътищата като сам и в условията на независимо съпричиняване с Юсеин Ахмед, извършил пътнотранспортно произшествие, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетно дете, пътуващо в другия лек автомобил.