Делото за взривовете край Петолъчката е на финалната права

Делото за взривовете край Петолъчката е на финалната права

Осем години след 5 юни 2012-а година, когато след сравними с бомбардировките над София през Втората световна война взривове в база „Стралджа Мараш“ край пътен възел Петолъчката загинаха трима мъже, а размерът на щетите надхвърлиха 44 млн лв все още няма осъдени виновни, установи проверка в Ямболския районен съд.

Поредното, трето вече дело, е „зациклило“ заради извънредното положение около коронавируса, очаква се техническата експертиза да бъде оповестена на 16 юли.

Обвинения за грубо неспазване на мерките за сигурност при работа с взривни материали са повдигнати срещу собственика на фирма „Берета трейдинг“ Десислав Делев; началника на производството в база „Стралджа – Мараш“ Иван Пеев и проектанта на взривните работи Иван Табов. И тримата са с мярка за неотклонение „подписка“, интересите им се представляват от петима адвокати.

Запознати припомнят, че първото дело по което обвиняеми бяха само Делев и Пеев приключи с пълното им оневиняване. Според първия съдебен състав виновник за трагедията е МО, което доставило в базата за утилизация непредвиден в договора боеприпас.

Какво ще стане след изслушването на новата техническа експертиза – никой не се наема да прогнозира. Какъвто и да е крайният резултат – със сигурност ще последва обжалване или протест.

Пострадалите не искат възобновяване на опасната дейност

Така както все още във ВАС чака реда си делото за отказа да бъде издадено ново разрешително на „Берета трейдинг“ , която настоява да възстанови дейността на избомбената база край село Лозенец.

„Ние сме категорични, че тази база не трябва да бъде използвана повече. Дължим го на паметта на Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков, които загинаха преди 8 години. За да се установи чии са разпилените им останки се наложи да бъде правена ДНК-експертиза. Още – още из землището на селото хората се натъкват на неизбухнали бомби.Последният случай е от края на февруари т.г., пак добре че тогава се размина без нови пострадали.Тъжното е , че близките на тези момчета все още не са получили и стотинка обезщетение. Дано не се окаже на финала, че сами са си били виновни … Май има доста мераклии за такъв финал!“, коментира председателят на общинския съвет в Стралджа Иван Митев, който застана начело на инициативен комитет за забрана на опасната дейност.

По думите му поне засега имало разбиране поне сред част от институции на местно и централно ниво, макар все още да липсвали поисканите от пострадалите промени в режима за утилизация на стари боеприпаси.

Нищо че още през 2015-а лично предали на тогавашния президент Росен Плевнелиев петицията си да бъде увеличено минималното разстояние между базите и околните селища. Обещали им това да стане след обсъждане в КСНС, но вече пет години все не идвало ред за това.

На 5 юни т.г. хората от района ще се съберат пред паметната плоча с имената на загиналите и надписа“ Ще ви помним вечно!“, за да помълчат със запалени свещички в ръце.Сред тях със сигурност ще бъдат и по чудо оцелелите ранени Димитър Чакъров, Иван Атанасов и Мирослав Маринов, които все още чакат някаква справедливост и поне минимална финансова компенсация за преживените страдания и неимуществени вреди.

Защитата на обвиняемите Делев, Пеев и Табов прави всичко възможно, за да бави процеса, коментират запознати с цялостната хронология на събитията. Атакуват се авторите на многобройните технически експертизи, искат се отводи и замяна с други специалисти,оспорват се заключения и документи.Самите подсъдими предпочитат да остават безмълвни.

Груби нарушения в търсене на печалба

Направената преди 2,5 години нова комплексна експертиза е категорична:доставените по договора с МО бойни части за зенитно управляеми ракети за „ЗРК СА-75М Двина“ е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване.

Случило се е точно обратното – ракетите са били рязани на струг, за да бъде извадена от вътрешността им страховитата смес от тротил и хексоген.

Според специалисти най-вероятно тя е щяла да бъде преизползвана, което гарантирало допълнителни печалби на фирмата! За такова евентуално „преизползване с цел допълнителна печалба“ говори и тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов. До фаталният взрив отекнал малко след 14,30 часа на фаталната дата се стигнало в резултат на десетки нарушения на всички възможни правилници и разпоредби за работа с опасните боеприпаси.

Истинско чудо било, че загиналите са само трима. Нанесените щети надхвърлят 44 млн лв /огромната част и до сега не е възстановена/, коментират запознати и припомнят, че в района са били складирани близо 1 000 авиационни снаряда, десетки хиляди патрони за различно огнестрелно оръжие, 3 т отпадъчен барут, 1 т тротил, стотици автомати, картечници, противотанкови граномети с др.

Нагорещените осколки са се разлетели на огромна територия /в последствие сапьорите обходиха стотици декари пътища, гористи местности, лозови насаждения и ниви/, открити са били около 250 000 невзривени боеприпаси и части от тях.

От 11 октомври 2012 година и към момента фирмата – собственик на база „Стралджа Мараш“ е притежание на 83-годишната, родена в Германия Хенриете Берта Алис Стефани Бояджиева. До края на юни възрастната дама е била и управител на дружеството, сега според Търговския регистър на този пост е Иван Василев Янчев. Първоначалните собственици Десислав Делев и Валентина Лазарова отдавна са заличени.

При една от ранните си публични прояви Делев обяви че цената, за която се извършват дейностите по утилизиране в България е „смешна”. Договорът на неговата фирма бил за 50 евроцента на килограм обезвредени боеприпаси, а в Европа се плащали между 3 и 5 евро.По думите му тогава предявените претенции за обезщетения били неоснователно завишени.

Из обвинителния акт срещу Десислав Делев, Иван Пеев и Иван Табов

„Осъществените от обвиняемите престъпления представляват по своето съдържание особено тежък случай по смисъла на определителната разпоредба на чл.93, т.8 от НК. За последното сами по себе си свидетелстват разнообразието и тежестта на конкретно причинените от деянията обществено опасни последици – смъртта на повече от едно лице, средни телесни повреди на повече от едно лице и значителни по своя размер имуществени вреди.

Последното на фона на грубо накърнените обществени отношения при и повод съхранението и боравенето с огнестрелни оръжия, боеприпаси и техните съставни взривни вещества, изискващо не само особени, но и изключителни мерки за сигурност, каквито в конкретния случай не само не са били взети, но и грубо са били потъпкани и най-елементарните мерки за безопасност, при това вероятно с користни намерения, разкрива изключително високата степен на обществена опасност на конкретно извършеното от обвиняемите и на тях самите, която обществена опасност значително надхвърля тази на обикновените случаи на престъпления от този вид. Нещо повече, осъществената общоопасна престъпна деятелност по своите конкретни белези и характеристики и конкретно накърнените в изключителна дълбочина обществени отношения е и уникална по своята тежест за времето на най-новата история на страната ни до 05.06.2012 г.“