Делото за смъртта на Алекс от Бяла тръгва отново във Велико Търново

Делото за смъртта на Алекс от Бяла тръгва отново във Велико Търново

Нов състав на Апелативния съд във Велико Търново ще разглежда отново делото за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла.

Първото разпоредително заседание е насрочено за понеделник. Случаят нашумя след поредица протести срещу намалената присъда на убиеца на Алекс от 20 на 3 години затвор.

Първоначално Окръжният съд в Русе призна подсъдимия Валентин И. М. за виновен, че на 08.07.2017 г., в Бяла умишлено умъртвил Алекс А. по хулигански подбуди и смъртта настъпила на 15.07.2017 г. в УМБАЛ – Русе. Магистратите му дадоха 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Защитникът на подсъдимия обжалва и делото стигна във Велико Търново. С решение от 4 юни 2019 г. въззивният съд измени присъдата, като преквалифицира престъплението от убийство по хулигански подбуди в причинена смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Така наказанието бе драстично намалено до 3 г. решетки.

Прокуратурата и частните обвинители атакуваха присъдата пред ВКС. Върховните магистрати я отмениха и върнаха делото във Велико Търново за ново разглеждане.

Назначена е комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза, с участието и на физик, който да изясни механизма на настъпване на смъртта на 18-годишния Алекс.