Делото за трагедията в Хитрино влиза отново в съда

Делото за трагедията в Хитрино влиза отново в съда

Варненският апелативен съд отложи за 22 февруари разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино по която бяха осъдени главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха 7 души.

Съдебният състав прецени, че е нужно събирането на писмени доказателства, след като поверениците на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски окръжен съд.

Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица, извън територията на Република България. Те изразиха мнение за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като са преподаватели във ВТУ „Тодор Каблешков“.

Затова ще бъде изискана справка от Министерството на образованието и науката за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. След получаването й, в следващото заседание съдът ще се произнесе по направените днес искания.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че не вижда основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Държавното обвинение е на мнение, че повдигнатите от защитата въпроси вече са намерили отговор в извършените досега експертизи. Назначаване на чуждестранни експерти излишно ще утежни и забави делото във въззивната фаза на процеса, смятат от прокуратурата.

Поверениците на частните обвинители също смятат, че въпросите по поисканите нови експертизи вече са разглеждани многократно. Допускат обаче възможност за повторен разпит на вещи лица. Частното обвинение не намира доказателства за заинтересованост на който и да е от тях.

Настоящият състав отхвърли искането на частното обвинение за отвод на целия състав на Апелативен съд – Варна. От една страна, в закона не съществува възможност за колективен отвод, а от друга – претенцията не намира основание в разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс.

Заради големия брой призовани по делото, с цел гарантиране на спазването на противоепидемичните ограничения, журналистите наблюдаваха съдебното заседание в реално време от друга зала в Съдебната палата.

От Апелативния съд припомниха, че всички страни обжалваха присъдата на Окръжен съд – Шумен. Пред въззивния съд застанаха главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха 7 души.

Димитър беше осъден на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Радослав бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. Предстои Апелативен съд – Варна да извърши цялостна проверка на правилността и законосъобразността на съдебния акт на първата инстанция.