Делото за убийството на шефа на „Гранити” влиза в търновския апелативен съд

Делото за убийството на шефа на „Гранити” влиза в търновския апелативен съд

Великотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане на делото за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, известно още и като делото „Гранити”. Първото заседание ще се проведе на 4 октомври 2021 г.

Делото пътува вече четири години из различните съдебни инстанции в страната. Първото му разглеждане бе от окръжен съд Бургас, който с присъда от 17 юли 2017 г. признава подсъдимите Стоян П., Стоян К., Нено С. и Станислав М. за виновни в това, че на 6 март 2008 г. извършили въоръжено похищение на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов и на същата дата в местността Горска нива край несебърското село Паницово го убили с куршум от пистолет в главата. На четиримата бяха определени присъди между 17 и 20 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Четиримата трябваше да заплатят и общо 705 хил. лв. кръвнина и имуществени щети на близките на жертвата. Петият подсъдим, Галин К. е оравдан от окръжния съд в Бургас като невинен.

Решението на съда, оказа се, не удовлетвори никого. Срещу постановената присъда бе подаден протест както от прокуратурата, така и от защитниците на подсъдимите и от частните обвинители и граждански ищци. В апелативен съд Бургас е образувано въззивно дело. Поради невъзможност за образуване на състав, който да го разгледа обаче, то е изпратено във ВКС, който го прехвърля в апелативен съд Варна. Решението на варненските съдии обаче два пъти е отменяно от върховните съдии. Накрая поради невъзможност и там да бъде образуван съдебен състав за новото му разглеждане, то е определено за разглеждане в апелативния съд във Велико Търново.

„След постъпването на делото е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес”, се казва в съобщението от пресслужбата на ВТАС.

Делото „Гранити” се отнася до убийството на собственикът на фирмата „Гранити” Стоян Стоянов на 6 март 2008 г. Истината по случая и днес, 13 години след убийството все още не е категорично установена. Версиите за причината за убийството са различни и се свързват с разкриване от страна на жертвата на канал за пране на пари и отказ от негова страна да купи терен на завишена цена.