Делото срещу касапина от „Три чучура“ тръгва от нулата

Делото срещу касапина от „Три чучура“ тръгва от нулата

Изцяло нов състав на старозагорския окръжен съд ще гледа дело срещу осъдения м.г. на 18-години затвор „касапин от квартал „Три чучура“ Божидар Филипов Крумов. Това стана, след като пловдивският апелативен съд отмени присъдата и постанови казусът да тръгне от самото начало.

Заседанието е насрочено за 18 януари, Крумов е зад решетките от 15 декември 2020-а, след като в контейнер за смет бяха намерени отрязаните ръце на жертвата-42-годишният Атанас Христов.

Самоличността на разфасования на части мъж бе разкрита от криминалистите по характерна татуировка, торсът бе открит подготвен за изхвърляни в апартамента, обитаван от 57-годишния безработен Крумов. Останалите части от тялото, включително и главата не бяха намерени, най-вероятно те са били изхвърлени на сметището. В хода на досъдебното производство и в съдебна зала обвиняемият на няколко пъти променя показанията си и все пак направи половинчати признания, че до смъртта на Христов след стигнало след пиянски запой и сбиване между двамата.

В показанията си той твърди , че бил внезапно нападнат от събутилника си и при опит да се защити го ударил с бутилка в главата след което продължил да се налива с евтина ракия и бира. За разчленяване на трупа използвал няколко ножовки и кухненски нож, които са били намерени и иззети от банята. На 24 юли м.г.. състав на старозагорския окръжен съд постанови 18-годишна ефективна присъда при първоначален строг режим на изтърпяване, от нея бяха приспаднати месеците, през които Божидар Крумов е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата бе постановена в условията на съкратено производство след като подсъдимият призна събраните факти и доказателство. Седмици по-късно той обжалва размера на наказанието пред Апелативния съд като поиска по-малка присъда с аргумента, че има съдебно минало и че е бил действал в условията на неизбежна отбрана. За по-голямо наказание пък настояха наследниците на жертвата, от държавното обвинение застъпиха тезата за потвърждаване на наказанието.

Апелативните съдии са заседавали на 28 октомври м.г. решението за връщане на делото в начална фаза е взето месец по-късно. По новото НОХД 2757 /2021 срещу Божидар Крумов е повдигнато обвинение за това, че в периода 02-03.12.2020 година в град Стара Загора умишлено е умъртвил Атанас Христов – престъпление по чл.115 от НК.