Депутатът Хасан Адемов за коронавируса: Задъхвах се от кашлица, едва дишах

Депутатът Хасан Адемов за коронавируса: Задъхвах се от кашлица, едва дишах

Заразеният с коронавирус депутат Хасан Адемов сподели преживяванията си по време на престоя в болница. Днес той бе изписан след 2 седмици лечение във ВМА. Кашлицата е жестока, не можеш да отхрачиш, а постоянно те кара да кашляш, разказва пред „24 часа“ депутатът.

Бившият социален министър е първият народен представител, разболял се от новия коронавирус, след което всички депутати бяха тествани.

Трудното дишане при развиването на пневмонията е другият тежък симптом на вируса, разказа Адемов. „Когато вдишваш има един момент, в който заради възпалението на долните дихателни пътища не можеш да вдишаш докрай. Получава се като тапа“, описа изпитанията си Адемов.

Депутатът е минал през почти всички усложнения на коронавирусната инфекция и е бил с двустранна пневмония. Лекуван е с хролохин сулфат.

„Хролохинът е в две разновидности. Едната е сулфат, втората фосфат. В болницата имаха хлорохин фосфат, но щом стана ясно, че съм болен ми се обади Кирил Домучсчиев и ми каза, че е изпратил хлорофин сулфат, което е лекарството с по-малко странични ефекти, но се намира много по-трудно. Изключително съм му благодарен за този жест“, каза още Адемов пред „24 часа“.

Самият депутат е лекар-анестезиолог. И най-странно в заболяването според него колко са различни симптомите при всеки. Съпругата на Адемов е изкарала вируса без абсолютно никакви симптоми. Синът му, пък е бил само с температура. А заразата била потвърдена едва с третото изследване, като първите две са дали отрицателен резултат.

При Адемов симптомите били пълни – температура до 38 градуса, сухата и постоянна кашлица и развиването на пневмония. Това пък наложило и внимателно антибиотично лечение.