Десети ден продължава гладната стачка на турчин, обвинен в наркотрафик

Десети ден продължава гладната стачка на турчин, обвинен в наркотрафик

Гладната стачка на арестуваният за трафик на 288 кг хероин 41-годишният турски гражданин Селман Йоздемир продължава 10-и ден, съобщи неговият адвокат Надя Делева.

От следствения арест в Хасково отказаха да дадат информация за състоянието на стачкуващия, защото нямали право да говорят с медии.

Състоянието на задържания обаче рязко се е влошило и той на няколко пъти е бил воден до спешното отделение в Хасково, за да бъде стабилизиран, съобщиха запознати.

Селман Йоздемир припадна в съда в Хасково преди три дни, когато се гледаше дело за промяна на мярката му за неотклонение от арест в по-лека. Съдът отказа да го пусне и не позволи да му бъде направена медицинска експертиза.

Мотивите на магистратите от Хасково са, че Йоздемир гладува по свое собествено желание и ако реши може да подобри състоянието си, ако започне да се храни.

loading...

Йоздемир беше арестуван преди година и половина, когато беше открит хероин на стойност 26 млн. лева в керамични плочи, превозвани в ирански тир.

Първоначално по казуса бяха задържани Йоздемир и иранския шофьор Сеидмохамадхас Мирхосеин Рамазани. През август месец обаче, Рамазани е пуснат под “гаранция” в размер на 5 000 лева, без да му се забранява да напуска България. Няколко дни по-късно той е отлетял за Иран.

loading...

Мотивите на прокуратурата са, че е отпаднала опасността Рамазани да се укрие или извърши друго престъпление. Така турският гражданин остана единственият задържан по случая.

„Поисках да ми преведат на турски език всички документи по делото, но ми беше отказано. Отказват ми и медицинска експертиза. Ще продължа да гладувам, защото съм невинен, а истинските виновници се разхождат на улицата“, се казва в писмо до медиите, написано на ръка от Йоздемир до медиите.

В четвъртък защитата на Йоздемир ще обжалва ареста му пред Апелативния съд в Пловдив. Ако бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения Йоздемир може да бъде наказан със затвор от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

loading...