Десислава Танева: Не съм поръчвала да се крият злоупотреби с европари

Десислава Танева: Не съм поръчвала да се крият злоупотреби с европари

4 400 души не са получили европейски помощи. Заради тях не трябва да се хвърля петно на 100 000 производители. Сектор земеделие е не финансиран достатъчно. Всички данни, които са ми поискали от ЕК, са били предоставени коректно, каза още земеделският миннистър.

Десислава Танева не успя да дойде в студиото на БТВ тази сутрин и се наложи да обяснява за скандала с еврофондовете от болницата. Причината е, че заместникът ѝ Атанас Добрев беше карантиниран с коронавирус. Танева е била тествана за грипа, очаква и останалите ѝ колеги, които са имали контакти с Добрев да бъдат проверени.

„Категорично не съм препоръчвала да не се прикриват злоупотреби, а да не се хвалим с тях. 50% от производителите, които са получили европари, са проверени. Проверките са увеличени десетократно. Никога не съм се хвалила с тези проверки, защото ще се лепне петно на хората, които се занимават със земеделие, плодове и зеленчуци“, коментира Танева.

„Аз съм благодарна на всички европейски органи, с които работим прекрасно. Контролните органи работят и тези, които злоупотребяват, не получават пари. Затова истинските производители взимат повече средства. Пред Европа се казва всичко, не замитаме проблеми. Няма мандат, в който да се е правила по-голяма проверка. Аз не мога да се хваля, че правя проверки, които са 10 пъти над нормалните. 4 400 души не са получили европейски помощи. Заради тях не трябва да се хвърля петно на 100 000 производители. Сектор земеделие е не финансиран достатъчно. Всички данни, които са ми поискали от ЕК, са били предоставени коректно“, каза още земеделският министър.

„Това са общи приказки, които хвърлят петно върху земеделското министерство. Става въпрос за политическа атака. Идват избори, надявам се това да не повлияе на европодкрепата в сектора“, допълни Десислава Танева.

Тя допълни, че земеделското министерство е готово да провери и останалите 50% от производителите, които получават европейски средства.

Сектор земеделие не е финансиран достатъчно. Всички данни, които са ми поискали от ЕК, са били предоставени коректно“, каза още земеделският министър.

По отношение на своя заместник Атанас Добрев, който беше диагностициран с коронавирус, Танева заяви, че до 2-3 дни ще бъдат тествани всички негови контактни лица.

„Изпълняваме всички мерки по повод коронавируса. Случаят със зам.-министъра, който даде положителна проба за COVID-19, е вторият ни случай. В началото на епидемията имахме заразена служителка, която работеше от вкъщи и тогава нямаше правени тестове за контактни лица, защото не беше необходимо. Сега случаят е друг. Зам.-министърът вчера е бил на работа и сега следваме практиката, по която се процедира“, посочи тя.

„Министерството още от началото на пандемията работи и дистанционно с над 280 работни места, които са от вкъщи“, каза още министърът.

Тя разкри, че вече ѝ е направен тест за коронавирус. „Очаквам днес да излезе резултатът. Днес главният секретар и РЗИ установяват контактните лица на заразения зам.-министър“.