Димитър Стоянов от записите на Гешев: Къро даваше пари на Дилян Георгиев за логистика

Димитър Стоянов от записите на Гешев: Къро даваше пари на Дилян Георгиев за логистика

Димитър Стоянов е един от последните български журналисти, разговаряли с криминалния бос Красимир Каменов-Къро преди фаталния 25 май, когато той беше убит в Южна Африка.

Контактът на Стоянов с Къро беше разгласен публично от прокуратурата два месеца преди убийството. Гласът на журналиста от разследващия сайт „Бърд“ се чу на няколко места в 15 звукови записа от разговори с участието на Къро и още няколко мъже. Тогава пред всички медии главният прокурор Иван Гешев определи разговорите като заговор срещу прокуратурата и съдебната власт.

На записите се чува как Стоянов обсъжда личността на Иван Гешев, както и на полицейския началник Михаил Наумов. Говори с няколко души, като споменава и за подготовка на журналистически материали.

В други записи се чува гласът на Красимир Каменов-Къро в разговор с различни мъже, без участието на журналиста. Къро се изказва негативно срещу главния прокурор и полицейски служител, като споменава и парични суми.

Огласените 15 записа били намерени случайно на флашка при обиск в дома Дилян Георгиев, който е обвиняем по дело за притежание на наркотици, обясниха тогава на брифинга.

В дома на друг обвиняем съучастник е намерен и списък с 18 имена на магистрати. Той е озаглавен „вредители за уволняване“. Намерени са напечатани текстове, подписани долу с името Митко С. В един от тях пише: „Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от щатите“. А по-долу: „Важно е да намерим хора да пишат срещу Каскета, ние ще им кажем какво“. А в анонимен текст, открит в дома на Дилян Георгиев пише: „изпращам ти парите за разноските за Димитър и нашите други приятели“.

В последствие прокуратурата изнесе и чатове между Дилян Георгиев и Димитър Стоянов, свидетелстващи за близки контакти между двамата. След всичко това някои медии определиха Стоянов като „компрометиран журналист“.

Той не крие, че е поддържал контакти с банкера Цветан Василев. „Много ценен свидетел е, който може да разплете гордиеви възли, свидетел на корупция, на търговия с влияние според мен. Това, за което той попада в това твърдяно ОПГ, е фактът, че е плащал на американски лобисти. Фактът, че някой си е наел лобисти сам по себе си няма нищо укоримо и криминално“, смята журналистът.

„Прокуратурата извади слайт от своята онлайн презентация, в който пишеше „Пари за Бърд и за Дилян“, само че ние не видяхме и чухме откъде точно си вадят извода, че за нас е имало пари. Това беше внушение, дезинформация. Във всички записи нямаше нито един момент да се твърди нещо от типа на „дайте пари на Бърд“ или тези пари са за „Бърд“, по простата причина, че такива пари никога не е имало, няма и няма и да има. Бяха изнесени текстове, където ставаше дума за някакви разноски, които трябваше да се осигурят“, разяснява Стоянов.

Онова, което е открито в дома на Дилян Георгиев, ние считаме, че то е било подхвърлено. Няма такава комуникация. Тези твърдени доказателства те са иззети от дома на Дилян Георгиев. Дилян е човек, който не борави с компютър, той не знае как да си включи компютър, камо ли да си напечата текст.

Стоянов признава, че е бил в тесен контакт със самия Дилян Георгиев, който по думите му действително е взимал пари от Къро.

„Да, той даваше пари на Дилян за логистика, защото той се срещаше с различни хора, опитваше се да намира свидетели, които да свидетелстват за корупция, само, че беше задържан. Свидетелите били полезни за американски и европейски разследвания за корупция у нас“, твърди Стоянов.

Той не крие своето критично отношение към главния прокурор Иван Гешев. Отрича обаче да е участвал в заговор и твърди, че контактите му с хората от записите са били „за нуждите на журналистически разследвания“. След огласяването на файловете през март прокуратурата започна още досъдебни производства. Едно – за търговия с влияние с цел отстраняване на магистрати и висши полицаи. Второ – за пет убийства и един опит за убийство. И трето – за данъчни престъпления. Всички те са свързани с престъпна група около Красимир Каменов-Къро. След това Къро беше убит.