Диригентът Мартин Пантелеев: Да върнем смъртното наказание!

Диригентът Мартин Пантелеев: Да върнем смъртното наказание!

Световноизвестният диригент и цигулар Мартин Пантеелеев призова емоционално да бъде върнато смъртното наказание. Гневният му коментар във фейсбук бе провокиран от смъртта на журналиста Милен Цветков, който бе убит на пътя от дрогирания 22-годишен шофьор Кристиан Николов, син на шефката на „Винпром Карнобат“ Десислава Пешева и съдружничка на арестувания алкохолен бос Миню Стайков.

„Сигурно е неправилният момент, но трябва да се върне смъртното наказание! Тая безнаказаност ще ни погребе всички!“, написа маестро Мартин Пантелеев, който от дълги години живее и работи в Германия. Той гастролира като диригент и цигулар по цял свят и дирижира най-престижните филхармонични оркестри.

Според маестрото в момента се говори само за коронавируса, а всъщност проблемите са много по- тежки – няма закони. „И това не е първият случай. Непрестанно измират хора заради пияни или дрогирани същества, без книжка дори“, непримирим е популярният музикант.

Под поста му във фейсбук има близо 100 коментара, като част от приятелите и познатите на диригента го подкрепят за връщане на смъртното наказание. „Докога ще търпим убийците по пътищата ни? Правоъдието в такива случаи трябва да е безкомпромисно“, смятат гражданите. Те призовават шофьорът, убил Милен Цветков, да не се разминава с условна присъда, както „кънкьора“, визирайки световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

За причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи – лишаването от свобода е од 5 до 20 години.

За съжаление съдебната практика у нас показва, че много водачи, причинили смърт при пътно-транспортно произшествие, са се разминали с условни присъди и не са влизали в затвора. Юристи обясняват пред Lupa.bg защо се получава така, че пияни и/или дрогирани шофьори не влизат в затвора, а получават условни присъди. Отчасти това се дължи на факта, че подобно деяние се възприема като причинено по непредпазливост и че то не е умишлено.

В социалните мрежи вече се надигнаха гласове – ако някой причини смърт при ПТП, след като е бил дрогиран или пиян – престъплението да се смята за умишлено убийство. „За причинена смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици трябва наказание като за умишлено убийство“, призова и д-р Цветеслава Гълъбова – директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

В България смъртната присъда е въведена на 21 февруари 1896 г. Смъртното наказание у нас е премахнато на 10 декември 1998 г., като мораториум върху изпълнението на смъртна присъда има от 1990. Последната смъртна присъда в България е изпълнена през ноември 1989 г. – няколко дни преди падането на режима на Тодор Живков. В Европейския съюз смъртното наказание е забранено.