Докараха в Пловдив военния с коронавирус от Карлово

Карловец с коронавирус бе транспортиран вчера в болница „Пълмед“. 49-годишният мъж е в тежко състояние с пневмония и дихателна недостатъчност. Заради необходимостта да бъде поставен под обдишване с респиратор той бе преместен за лечение в Пловдив, съобщи управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев.

Болният е военнослужещ в под. 44 220 на Инженерни войски в Пловдив, пише „Марица“. Той е бил поставен под домашна карантина на 16 март след контакт със заразен от Пловдив – един от първите случаи в града на тепетата. Мъжът развива симптомите на COVID-19 на 28 март, около 14 дни след контакта. Старши сержантът ​има и придружаващо заболяване – диабет. Съпругата и двете дъщери на военния също са под карантина.

В неделя вечерта в карловската болница е бил приет и 80-годишен мъж със съмнение за коронавирус. Възрастният пациент бил с висока температура и сърдечна недостатъчност, но нямал кашлица и дихателни проблеми. Взета му е проба за изследване.

Така случаите със съмнение на COVID-19 в Карлово станаха два. Първият пациент бе 59-годишна жена, която се е върнала от Англия. Тя няма пневмония и белодробни проблеми, но лечението продължава съгласно изискванията. Ще бъде освободена под домашна карантина за 28 дни след две отрицателни проби. Изследван бе и 20-годишен младеж с диабет, който също се е прибрал от Острова. Пробата му за коронавирус обаче се оказа отрицателна.