Домашен „терорист“ отива на съд за опит за убийство, следил жена си с GPS

Oкръжната прокуратура в Шумен е предала на съд 31-годишния Нилгин А., който през май т. г. беше арестуван след като преследва бившата си съпруга и я простреля със сачми в ухото. Мъжът ще бъде съден за четири престъпления, като най-тежкото от тях е опитът да убие съпругата си при условията на домашно насилие.

До ескалацията на напрежението между бившите съпрузи се стигна на 20 май т. г. след множество скандали преди това.

Докато били заедно Нилгин и съпругата му имали три деца. Но животът им бил белязан от системно физическо и психическо насилие на съпруга над нежната му половинка. Съпругът забранявал на жена си да работи и я държал в пълна изолация и икономическа зависимост. Разрешавал й да се среща само с най-близкия семеен кръг. След системна употреба на алкохол Нилгин проявявал чувство на ревност и демонстрирал безгранична доминация в семейните отношения.

Жената многократно напускала заедно с трите деца дома на Нилгин, но след молби от негова страна отново се събирали. При поредния скандал на 31 май 2018 съпругата се изнесла от дома им завинаги, а на 14 февруари т. г. двамата взели и развод по взаимно съгласие.

Ревността на Нилгин продължила и след развода. През април и май подсъдимият започнал да следи бившата си съпруга, която пътувала до и от работа в завод край Шумен заедно със свой съсед и колега. На 14 май купил GPS-устройство за проследяване. Два дни по-късно той го монтирал през нощта под колата на съседа, за да може да знае във всеки момент къде се намира МПС-то.

С помощта на система за проследяване на 22 май Нилгин настигнал жена си и нейния колега докато пътуват към завода, препречил пътя на колата и размахал пистолет, както се оказало впоследстиве газов револвер, приспособен да стреля със сачми. Екссъпругата слязла от колата и отишла до автомобила на Нилгин и в този момент той стрелял три пъти към главата й. Жената паднала на земята. Съседът отишъл да й помогне. Тогава Нилгин започнал да го псува и го заплашил с убийство. Произвел още един изстрел и потеглил с колата си. След като излязъл от Шумен, изхвърлил оръжието и боеприпасите. Предал се в полицията в Разград.

Нилгин ще отговаря и за хулиганство при управление на МПС, за закана с убийство и за държане на огнестрелно оръжие – преправен газов револвер без надлежно разрешение. Подсъдимият вече е преведен в ловешкия затвор, където ще дочака началото на съдебния процес, който предстои да бъде насрочен в Шуменския окръжен съд.