Доц. Ангел Кунчев: Притеснителен е ръстът на заболеваемостта в съседните страни

„Притеснява ме голямото повишаване на заболеваемостта в съседните страни, най-вече в ѝмакедония, от един – два дни и в Турция.Наблюдаваме много внимателно този процес.“. Това заяви държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, повишените нива на заболеваемост там е възможно да са свързани и с религиозните мюсюлмански празници наскоро, когато хората си гостуват семейно и с приятели.

Повечето хора, по-скромните, по-тихите и знаят за какво знаят въпрос, се пазат много добре. Съзнават необходимостта от мерките и благодарение на тях сме на това положение, каза доц. Кунчев. Той допълни, че има и други, които са по-шумните, по-активни, някои от тях обикалят телевизионните студиа и разпространяват теории на световната конспирация. Според него обаче, вторите не определят националното поведение.

Доц. Кунчев смята, че не трябва да пада рязко числото на изследваните хора – 1200 – 1500 души дневно. По думите му това е мярката, която казва къде какво се случва.

Когато намерим огнище, като Сърница, Самоков, Сливен, маме възможност веднага да намерим контактните хора, да вземем мерки, за да не допуснем масово разпространение, каза държавният здравен инспектор.

Не съм сигурен, за съжаление. Така доц. Кунчев отговори на въпроса на водещия дали е сигурен, че хората ще носят маски, след като те станат по желание след 15 юни.

Носенето на маски е важно, когато контактуваме отблизо с хора и когато има някакви признаци на заболяването, каза той.

По думите му една част от фирмите ще останат в режим на home office до края на годината, защото мениджърите са разбрали, че хората им са много по-ефективни, когато работят от вкъщи.

Доц. Кунчев заяви, че извънредната ситуация заради коронавируса е била стрес-тестът за здравната система и е показала къде, какво и как може да работи.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share