Доц. Атанас Мангъров: Коронавирусът не е особено опасен!

През следващите седмици се очаква броят на заразените от коронавирус да се увеличат, прогнозира Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница, в ефира на bTV.

Според него всеки доказан случай зарязява поне още трима и в рамките на две седмици от един заразен се появяват 40 нови случая. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, коментра той.

Симптомите на коронавируса не се различават от тези на грипа. Според Мангъров, колкото успяваме да се справим с грипа, токова ще успеем да се справим и с коронавируса.

Атанас Мангъров отбеляза това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция.

„В 80% от случаите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни Мангъров.

Системата би изпушила за седмица, ако всички, които са доказани, че са заболели от коронавирус се хоспитализират.

„Със сигурност ще има хора, които ще загинат. Това ще бъдат най-вече възрастните хора. Именно те са тези, които трябва да бъдат пазени, защото са най-уязвими“, допълни Мангъров.

„Двата случая у нас не отговарят на профила на хора, които се очакваше да имат коронавирус. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се заразят, очевидно около тях има други хора, които са заразени. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип“, допълни Атанас Мангъров.

Той смята, че ако се разширят критериите, по които се изследват болните за коронавирус, е много вероятно да излязат и други случаи.

Три деца със съмнение за коронавирус бяха транспортирани от Казанлък за инфекциозното отделение в Стара Загора, съобщи Нова тв. Специален екип от РЗИ в областния град, облечен със защитни облекла, пристигна с линейка, за да извърши транспорта.

Децата са имали контакт с близки, които са пребивавали в Италия. Това е причината, за да бъдат поставени под наблюдение. Ще има бъдат взети проби за коронавирус. Утре през деня се очакват резултатите.

Днес в 17 часа на редовния брифинг от от Националния кризисен щаб заявиха, че няма нови потвърдени случаи на коронавирус в България.

27-те проби, изследвани във Военната болница, са отрицателни, съобщи председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски: „Нямаме доказани нови случаи на коронавируса. Разбира се, все още продължават пробите – от Плевен – 84, 47 от Габрово. Само 27-те проби във Военномедицинска академия са отрицателни. Останалите лаборатории още работят и няма окончателни резултати“, каза той.

„По отношение на ситуацията в Габрово и Плевен, няма промяна в здравословното състояние на пациентите – то е подобряващо се“, добави Мутафчийски, визирайки двамата мъже, заразени с корона вируса в Плевен и двете жени в Габрово. Пробите от Плевен и Габрово – общо 131, ще са готови утре в рамките на деня.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share