Доц. Кунчев: Без масов скрининг на класа при заразен ученик

Доц. Кунчев: Без масов скрининг на класа при заразен ученик

Няма да има масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от клас е дало положителен резултат за коронавирус, защото те няма да дадат кой знае какви предимства. Това заяви пред БНР държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира Ангел Кунчев в предаването „Преди всички“. Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата, поясни той. Появи ли се положителен случай, децата в съответния клас ще преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев.

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози – предпоставка някои от децата да учат дистанционно, каза още д-р Кунчев. „Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение.По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи Кунчев, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.

„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с Covid само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза още главният държавен здравен инспектор.