Дядо се репчи: Защо ми мерят температурата, ква е тая карантина?!

Възрастен мъж изправил на нокти пътниците и екипажа на самолета на „България ер“, кацнал на Летище София от Москва в неделя късно вечерта, заради бурната му реакция срещу меренето на температурата. Недоволството на дядото било предизвикано от факта, че заради въведените санитарни мерки пътниците са принудени да стоят поне час затворени в самолета докато се появят свободни здравни инспектори и граничари, които да им премерят температурата и им раздадат задължителните декларации, за да опишат откъде идват и да заявят къде ще прекарат 14-дневната карантина.

„Паниката и недоволството в самолета Москва-София настъпиха, защото след като кацнахме около 22,45 ч. командирът заяви, че ще се наложи да изчакаме 40 минути заради въведеното извънредно положение и заради въведените санитарни мерки. Чакането вътре обаче продължи близо час и половина, което изнерви почти всички пътници“, разказва пред Lupa.bg един от идващите си от Русия.

„Възрастният мъж почти през целия полет обясняваше на седящите до него, че най-добрият лек срещу коронавируса е домашната ракия и че тя лекува всякакви настинки и вируси“, допълни източникът ни. „А когато дядото разбра, че трябва да седи дълго време затворен в самолета докато му премерят температурата нервите му не издържаха и почна да се гневи: „Как така ще ми мерят температурата. Какви са тия карантини и глупости“. Някои от пътниците го помолили да се успокои, стюардите също го помолили да прояви разбиране и търпение.

Старецът имал собствено мнение за пандемията и смятал, че това е пълна измислица на корумпираните политици по света, за да държат хората в подчинение. Възрастният мъж бил роден в крайдунавски град, но от 40 години живеел в Русия – първо работил в СССР, а след разпадането на Съветския съюз останал в Русия и там сега е пенсионер, но продължава да работи. Отвреме навреме се връщал в родината си.

Източници от Летище София признаха, че заради въведените извънредни мерки все още пристигащите се обработват по-бавно от желаното. В неделя вечерта няколко самолета кацнали по едно и също време и тъй като има забрана да се струпват много хора в зоната на пристигащите всеки самолет трябвало да изчака докато граничарите премерят температурата на всеки.

„По решение на Оперативния щаб, в който влизат представители на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), ГД „Гранична полиция“ и Летище София ЕАД, всеки пристигнал полет на Летище „София се обработва индивидуално“, информираха днес от летището.

След като самолетът се приземи той веднага се почиства с прахосмукачки с водни филтри и се дезинфекцира от екип чистачки, облечени в защитно облекло и с маски.

За улеснение на пътниците и за да няма струпване на хора, формулярът за събиране на данни, задължителен за всички пристигащи, е предоставен на авиокомпаниите, за да може да бъде раздаван и попълван още на борда. Това означава, че вече ще се избегне излишното чакане в самолета и попълването на декларациите ще става по-експедитивно.

Пристигащите подлежат на задължителен термокамерен контрол и измерване на телесната температура с дистанционни термометри. На всички заминаващи пътници температурата се измерва при влизане на територията на летището.

Идващите от рискови държави подлежат на задължителна 14-дневна карантина. За гражданите, които пристигат от страни, в които все още няма висок процент на заболели от коронавирус, карантината не е задължителна, но е препоръчителна, уточниха от спешния телефон 112.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share