Дясната ръка на Брендо иска да излезе на свобода три години по-рано

44-годишният наркобос Матей Боев ще направи нов опит да убеди съда да го пусне предсрочно от затвора. Той е известен като дясната ръка на кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо и братовчед на Гълъбин Боевски, лежалия в бразилски затвор за трафик на дрога бивш олимпийски шампион Гълъбин Боевски.

Боев е зад решетките, тъй като излежава 12-годишна присъда за участие в ръководена от Брендо международна престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Бандата беше разбита през 2012 г. в международна операция „Кокаинови крале“. Тогава стана ясно, че Матей е пръв помощник на боса Евелин Банев. Според разследването той е наемал корабите, които возят дрогата от Южна Америка към Европа.

Боев е човекът, който поддържа връзка с боса Брендо и с италианеца Антонио Мелато, който е отговорник по логистиката и вноса. Кокаинът е купуван от колумбийските наркокартели. Дрогата пътува с кораб от Южна Америка до островите от Иберийското крайбрежие. След това Матей Боев наема яхти и по-малки кораби, на които да се прехвърли договорената и платена стока.

Боев излежа по-голямата част от присъдата си в Италия, но миналото лято по негова молба беше прехвърлен у нас и в момента е в Софийския централен затвор. Сега той настоява да бъде пуснат на свобода три години преди края на присъдата му, за да се грижи за четирите си деца.

“През цялото време в Италия съм работил. Не съм наказван. От май 2017 г. (тогава Боев е в затвора в Милано) не съм се виждал с малките близнаци и дъщеря ми. Тук няма условия за това. Те не знаят, че съм в затвора. Израснаха без мен. Достатъчно ги наказах. От всички притеснения покрай мен баща ми е инвалид. Идва ми на свиждане в количка. Искам да изляза, за да помогна на семейството си, защото страдат”, заяви Боев пред съда при предишния си опит да бъде пуснат предсрочно.

Според документи, които прокуратурата в Италия е изпратила на българския съд, той се е трудил, изкарал е курс за готвачи и обучение по музика. Участвал в карнавал, посещавал кинофорум и бил в нормални отношения с персонала и другите лишени от свобода.

Тогава обаче прокурорът цитира заключенията на администрацията към затвора и на полицая, който работи с лишените от свобода, според които Боев не трябва да бъде освобождаван. За краткото време на престоя му там нямало как да се направят изводи дали заслужава да го пуснат. Оценката на риска да извърши ново престъпление на свобода е средна.

Съдът не се трогна и от активната дейност на Боев в спортни и културни мероприятия зад решетките, където е получил и три награди.

Макар и зад решетките, наркобосът продължава да развива легалния си бизнес. Той има хотел в родния си град Кнежа, земи в Северозапада и фирма за отдаване под наем на тежкотоварни камиони. Бившата му съпруга Милена е съдружник с Гълъбин Боевски във фирма за хранителни добавки и фитнеси. След като арестуваха Боевски в Бразилия, тя се опита да го изхвърли от дружеството “М-Юнайт”, което доведе до тежки и продължителни съдебни битки.

Бащата на Матей Боев Митко е крупен земеделски производител. Фирмите му са усвоили около 2 млн. лв. по различни програми за подпомагане на селското стопанство – преди и след ареста на сина му. Сестрата на Матей – Стефка, също се занимава със земеделие, строителство и консултации.