Д-р Веселин Герев: Убива пиян с незаконна пушка в спор за незаконен имот! Не държава, а джунгла

Д-р Веселин Герев: Убива пиян с незаконна пушка в спор за незаконен имот! Не държава, а джунгла

– Д-р Герев, как да си обясним, че хора се убиват за имоти, в които, освен това, има незаконно построени сгради?

– Това е поредица от пълни абсурди, както би казал Румен Бахов. Спор за имот, който може би е незаконно застроен, използване на незаконна пушка, вероятна употреба на алкохол, тройно убийство – това е поредица от тежки абсурди. В цялото народонаселение е натрупано огромно напрежение. Хората злоупотребяват с алкохол и той ги прави още по-агресивни. И в повечето случаи проблемите се решават на принципа на джунглата. Който извади по-силно средство, той е победител.

– Това не се ли дължи и на факта, че никой не вярва в силата и справедливостта на съдебната система и не вярва в справедливостта и възмездието, които тя трябва да раздава?

– Че е така – така е! Но тук положението е съвсем различно – ако ви прави впечатление, първо, всичко вероятно е незаконно. Скарали са се на базата на това, което имат. Обикновено живеят извън регулацията и кой каквато си е построил, все едно вече е негово и един вид притежава го по собствения си закон. Това е в ромската общност. Институциите няма кой знае какво отношение да вземат, след като са изпуснали положението изначално. Тук спорът вече е между самите „собственици”. Утежняващ момент е фактът, ако човек е употребил алкохол. Там, където има употреба на психоактивни вещества, първо, човек става много агресивен, второ, той е импулсивен и не мисли какво ще се случи. И на трето място – щом притежава оръжие и то му е подръка, действа много бързо и обикновено с фатални последици.

– А ако не бе употребил алкохол?

– Можеше да не се стигне до тази крайност. Алкохолът е фактор, който вдига импулсивността на действията, и човек става още по-конфликтен и агресивен, особено там, където има системна употреба в големи количества.

– Напоследък подобни битови саморазправи сякаш зачестиха.

– Това е, защото хората нямат вяра в съда. А и в самото малко населено място полицаят не може да се оправи сам. Когато има такива случаи и повикат полицая, той с тях ли да се разправя, с пияните в селото ли да се разправя или с дрогираните и крадците. Имайте предвид, че се пие много по малките населени места, хората масово шофират пияни и карат технически неизправни автомобили. Как един полицай да се справи в малкото населено място? Въпреки че в повечето случаи хората се познават и знаят кой какво може да извърши и един друг се пазят. Ако този човек нямаше незаконно оръжие, нямаше да застреля трима души – можеше с нож да нападне и да пострада един човек примерно.

– Възможно ли е зад такова жестоко престъпление да стои човек с психични отклонения?

– Не, тук според мен става въпрос за психопатия. Тук става въпрос за едни психопати – тоест за хора с дефект на характера, които са импулсивни, които са агресивни. Те са си такива и там ги знаят и те предупреждават – тоя е кибритлия и като е пийнал, не се върти около него. Тук не може да се говори за такова наслагване на психически проблеми. В много случаи те са доста по-цивилизовани от българите. Доста от ромите живеят и работят в чужбина и малко или много там законът ги култивира. А тук, понеже законът не се прилага, те са оставени на самотек. И както се казва, се разчовечват. А когато има такива спорове и човек е употребил психоактивни вещества, по-добре е да се остави решаването на този спор след изтрезняването. Вероятно този човек вече съжалява за това, което е направил.

– Вероятно ще получи доживотна присъда. Кой адвокат ще го спаси след 3 убийства?

– Надали ще го осъдят доживот – ще се намесят ромски защитни организации.

– Нали жертвите също са роми?

– Те ще измъкнат от девет дерета вода. Имат специални адвокати и както се казва, справедлив процес ще има само ако и двете страни са бедни. В тази общност имат голямо уважение към възрастните хора. Тази общност демонстрира и най-голямо уважение към нашето съсловие – лекарското. Никоя друга общност няма такова уважение към нас!

– На вас ли да вярвам, или на телевизора – всеки ден има репортажи за бити лекари в спешните кабинети?

– Това е пак под въздействие на алкохол и на други вещества.

в. „Марица“