Евелин Банев-Брендо не е подавал заявление за отказ от българско гражданство

Евелин Банев-Брендо не е подавал заявление за отказ от българско гражданство

Евелин Банев-Брендо не е подавал заявление за отказ от българско гражданство и не е имало процедура за освобождаването му от такова. Тази информация са потвърдили от Министерството на правосъдието. Така той има едновременно българско и украинско гражданство.

При арестуването на Банев в Украйна през септември т.г. е бил намерен в колата му украински паспорт, който е бил подложен на експертиза, стана ясно от изявления на юристи. Изследването показало, че паспортът не е фалшив и е издаден през 2015 г.

На основание, че Банев е украински гражданин съдът там е спрял делото за екстрадицията му, спазвайки правилото в такива производства, че държавата не предава на друга страна свои граждани за извършени престъпления в чужбина.

В края на септември т. г. Софийският градски съд остави без разглеждане молбата на Евелин Банев – Брендо за изискване, признаване и приемане за изпълнение в Република България на наказания лишаване от свобода, наложени му с присъди, постановени в Република Румъния и Република Италия, припомня „Монитор“.

На 10 септември т.г. прокуратурата съобщи, че Банев е бил задържан в Украйна и че са предприети действия за искане той да бъде екстрадиран в България.

Новината за ареста му се появи заедно с видео на криминалната полиция в Украйна. В него се вижда как тежко въоръжени полицаи при спецакция арестуват на паркинг мъж на средна възраст с множество татуировки. Униформените питат задържания как се казва, но той не отговаря.

Името му не се споменава и от представителка на полицията, която съобщава, че е задържан 55-годишен мъж, който е издирван с европейски заповеди за арест за криминална дейност. В Украйна мъжът е разследван за организиране на нарколаборатория и международен канал за трафик на коноп. Във видеото се виждат и кадри от конопената лаборатория, както и заловеното количество дрога.

Представителката на полицията уточнява още, че задържаният е живял в частна къща край Киев, а заедно с него са задържани още трима души.

Най-известният „кокаинов крал“ у нас има влязла в сила 20-годишна присъда в Италия. Румъния пък го осъди на 10 г. за трафик на 50 кг. кокаин. В България присъдата му е 6 г. затвор. Той бе признат за виновен за това, че заедно с брат си е участвал в група за пране на пари от 2002 до 2005 г. Дейността си развивали в няколко държави – България, САЩ , Австрия, Швейцария, Великобритания.

Присъдата е в сила от 26 април 2018 г. и СГП незабавно разпореди задържането му. Спрямо Брендо беше наложена и забрана за напускане пределите на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му е неизвестно, Банев бе обявен за общодържавно и международно издирване.