Един от ранените полицаи се оплака по Нова: 20 човека ни притиснаха в тунел и бой, бой, бой…

Един от ранените полицаи се оплака по Нова: 20 човека ни притиснаха в тунел и бой, бой, бой…

Двама от полицаите, които охраняват протестите, пострадаха при опита за щурм на бившия Партиен дом в сряда вечерта. Единият е с порезна рана на лицето, след като е бил ударен със стъклена бутилка, а другият е със сериозен хематом на главата след побой. Въпреки травмите, униформените бяха на работа и в четвъртък, предава Нова тв.

Във вторник вечер задачата на Владимир Будинов и Димитър Василев (на снимката) е да пазят обществения ред пред бившия Партиен дом и да не допускат щурм на сградата. И двамата помнят точния час на ескалация на напрежението – 22,10.

„Започнаха да хвърлят първо една бомбичка, след това полетяха метални кенчета с бира, бутилки с минерална вода, бирени шишета”, разказва Владимир Будинов от дирекция „Жандармерия” в МВР. „Бяхме съсредоточени 6 човека. Три лица от мъжки пол успяха да проникнат на горната част. Като нахлуха, просто разкъсаха нашите редове и така се оказа, че двама от служителите ни останаха заклещени в една от вратите”, разказва Димитър Василев. Единият от заклещените е старши полицай Будинов.

„Група от 20 човека в този тунел ни притиснаха и нямаше никакво излизане, нямаше никакъв начин за измъкване. Започна безкомпромисно налагане по главата с удари, ритници – бой, бой, бой…”, разказва той. Помни, че боят продължил 4-5 минути преди да успеят да му помогнат. „Благодарение на колегите, тежко въоръжени, които са подготвени за такива ситуации и на част от гражданите, които ни запазиха с телата си”, допълва Будинов.

Секунди по-късно колегата му Димитър Василев също пострадал. „Отстрани на сградата се хвърли стъклена бутилка, не мога да кажа откъде беше хвърлена”, обяснява той. Полицаят е с порезна рана на лицето, а колегата му с 5-сантиметров хематом на главата. И двамата и в четвъртък вечер охраняваха протестите, отново с нормално облекло и без защита. „Не се притеснявам, все пак съм дал клетва да служа”, казва Будинов пред Нова тв.