Една година от трагичната катастрофа на магистрала „Струма“

Една година от трагичната катастрофа на магистрала „Струма“

Днес се навършва година от катастрофата с македонския автобус на АМ „Струма“ – един от най-тежките пътни инциденти, определен от разследващите като непозната по своя мащаб трагедия.

През нощта на 23 ноември 2021 г. автобус с туристи от Северна Македония катастрофира на магистрала „Струма“. Загинаха 46-ма души. Сред водещите версии за катастрофата е човешка грешка, припомнят от БНТ.

Адвокатите на близките твърдят, че има неизправности на пътя, които също са изиграли роля за трагедията. Позовават се на доклади и експертизи. Според защитниците – все още няма и протокол със списък на починалите, което затруднява изплащането на обезщетенията.

От АПИ заявиха, че няма да коментират причините за катастрофата, но посочиха, че за повишаване на безопасността на пътния участък са взети мерки, като например – сложени са нови мантинели.

В началото на юли е стартирала и обществена поръчка за оценка на пътната безопасност. От прокуратурата в Скопие обясниха, че съдействат на българските си колеги за улесняване на разследването.