Експертиза отложи делото срещу шефката на фармацевтите

Експертиза отложи делото срещу шефката на фармацевтите

Софийският районен съд отложи делото срещу председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова за март месец. Причината е, че по време на разследването срещу нея прокуратурата не е назначила експертиза на дискове със записи от нейни телевизионни интервюта.

Председателят на фармацевтичния съюз е обвинена за всяване на паника чрез изказвания при две нейни интервюта по БНТ и БНР през април 2020 г., в които тя говори по темата за недостиг на лекарства във връзка с пандемията.

На днешното заседание адвокатите на Сербезова представиха писмени доказателства, а тя даде обяснения за думите си. Тя коментира, че изказванията, за които са й повдигнати обвинения, са извадени от контекста. По думите й, целта на интервютата е била да се отправи предупреждение за евентуален недостиг на лекарства, да се стимулира дебат и по-добра организация от страна на изпълнителната власт, както и да внесе успокоение в обществото, че проблемът може да бъде решен. Според нея информацията от интервютата й е била потвърдена на по-късен етап от българските институции, включително чрез две заповеди на министъра на здравеопазването, свързани с недостига на лекарства.

„Изложила съм информация, която е публично налична“, каза проф. Сербезова и добави, че тя е налична в прессъобщение на Европейската агенция по лекарства от 6 април т.е. един ден преди интервютата й.

По думите й, Европейската агенция по лекарства е посочила, че недостигът на лекарства е нормално явление, което вече съществува в някои държави-членки на ЕС заради пандемията.

Председателят на фарамацевтичния съюз посочи още, че месец преди интервютата й на среща на организацията „Лекарства за Европа“ е бил полуляризиран списък на СЗО с лекарствата, които могат да бъдат засегнати и ще бъдат в недостиг заради пандемията.