Експерт посочи причината за взрива и пожара в „Пирогов“

Виждал съм взрив на кислородна бутилка и разрушенията са невероятни. По-скоро кислородът е много силен окислител и е довел до искра. Това заяви в ефира на БНТ инж. Иван Каралеев, председател на Камерата на инженерите в инвестиционното проектиране, по повод взрива и пожара в „Пирогов“, при който загинаха двама души.

Според д-р Александър Симидчиев, пулмолог в Медицинския институт на МВР кислородът сам не може да се възпламени. „Сам по себе си той не е опасен. Затова не са необходими специални мерки за една кислородна инсталация. Точките с кислород в една стая пускат малко като обем, трябва всички вентили да са отворени, за да има някакво насищане. Трябва да се провери детайлно какъв е проблемът – не е кой е виновен, а да не се позволи в бъдеще да се случват такива неща“, заяви още той.

„Една капчица профилактика е равна на един литър лечение“, каза лекарят. По думите на инж. Каралеев количеството на кислород в една стая е много малко. „Трябва да се обърне внимание на обгарянията по стените и по коридора – това показва горене на пластмаса и тъкани с изкуствен състав“, обясни специалистът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share