Експерт: Трафиканти на органи може да вербуват кибертерористи

Експерт: Трафиканти на органи може да вербуват кибертерористи

В наши дни опасностите в киберпространството се увеличават. Това предупреди днес в Пловдив Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност към правителството на Израел и на Министерството на транспорта на Израел.

Пред студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ той изнесе лекция на тема: „Киберсигурност и антитероризъм“, като приветства ръководството на Пловдивския университет за организираните курсове по темата.

След това презентира пред представители на местната власт и бизнеса темата „Киберсигурност и технологични решения за вашата организация“. На събитието в хотел „Рама Тримонциум“ присъства и заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов, който заяви, че общината разбира опасностите в интернет и взима мерки за по-голяма киберсигурност.

Участие във форума взеха председателят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов и шефът на Българска асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров.

„Ще ви дам конкретен пример. В болниците се съхраняват доста данни на пациенти. В случай, че бъдат хакнати, хората, които са го направили, ще се запознаят със здравните данни и тези, които са подходящи за донори, могат да се окажат жертви на трафиканти на органи“, заяви Орен Елемелех.

Той добави, хакери могат да проникнат в мобилният телефон на човек и от там да извлекат данни. Също така могат да се възползват и от така наречените „умни“ домакински уреди- тези, които са свързани с интернет, и да черпят от тях данни за жилището с цел грабеж.

„Хората не си дават сметка, че смартфонът им дава изобилие от данни безплатно, които лесно могат да бъдат откраднати, защото обичайно се съхраняват в „облак“. Така дори не ми е необходимо да хаквам телефона ви, достатъчно е да хакна облачното ви пространство, а това е лесно.

Умен живот, умен транспорт, дигитални банки в телефона, умни застрахователни услуги в облак, умна кола – това са предимствата и нововъведенията на днешния свят. Освен, че улесняват живота ни обаче, те носят и опасности, ако не са защитени професионално. И посочи конкретен пример. „В Израел хакнахме системата на „Гугъл мапс“, където създадохме виртуално жестоко задръстване по централен булевард, докато там реално нямаше никакви проблеми с трафика. Резултатът бе, че всички караха покрай булеварда. Това е пример как се повлияваме от дигитализацията, от умния живот“, разказа Елимелех. Той добави, че течът на данни от Агенцията по приходите в България е можел да бъде предотвратен.

Орен Елимелех и Българска асоциация по киберсигурност организират курсове за подготовка и сертифициране на граждани, бизнес и местна власт по киберсигурност.. Програмата стартира от началото на следващата година.