Екстрадират задържания в Пловдив британски „биг дилър“ Маккан

Екстрадират задържания в Пловдив британски „биг дилър“ Маккан

Пловдивският окръжен съд реши задържаният във втория град британския гражданин Бенджамин Маккан да бъде предаден на компетентните органи на съдебните власти в родината му въз основа на заповед за арест.

Тя е издадена на 5 май 2021 г. от районен съдия при Магистратски съд в английския град Рединг с цел провеждане на наказателно преследване. Това ще стане при спазване принципа на особеността и при условие да се изпълни дадената от издаващата държава гаранция, че в случай на налагане на наказание“доживотен затвор“ или мярка, изискваща „доживотно задържане“, съгласно предвидената в законодателството на издаващата държава възможност, ще преразгледа наложеното наказание или мярка служебно, не по-късно от 20 години.

Британският гражданин Бенджамин Маккан е издирван по обвинение за трафик на наркотични вещества на територията на Великобритания. Видно от издадената Европейска заповед за арест, най-тежкото наказание, предвидено в законодателството на Обединеното кралство за това престъпление, е доживотен затвор.

Пловдивският окръжен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Бенджамин Маккан до фактическото му предаване на компетентните органи на съдебните власти на Великобритания.

Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 5-дневен срок.