Екшънът от Плевен: Крадци пръснаха 200 бона при луда гонка с ченгетата

Екшънът от Плевен: Крадци пръснаха 200 бона при луда гонка с ченгетата

Три полиции – плевенската, столичната и националната, гониха посред нощ двама столични бандити. Апашите гастролирали в Плевен и направили солиден удар. При опита си да се измъкнат двамата пръснали по пътя половината от плячката си.

Двамата софийски крадци задигнаха над 400 000 лв. от офис на фармацевтична компания в Плевен вечерта в понеделник. Полицията обаче се усети и успя да ги залови след лудо преследване. Докато бягали от криминалистите, двамата бандити разпилели около 200 000 лв. от откраднатото.

Бранимир Стоянов-Брано и Христо Томов влезли в офиса през нощта срещу вторник. Смята се, че Брано се е справил с ключалката, тъй като е сред спецовете в този занаят. След като задигнали парите, двамата тръгнали към София. Не очаквали обаче, че полицията е надушила готвения удар и ги следи. Бандитите обаче също се усетили и започнало преследване. Именно тогава са пръснати и половината от парите. В гонката участвали екипи на Столичната, Плевенската и Националната полиция. Екшънът продължил чак до столицата. Там вече двамата били окончателно заградени и закопчани с белезници. Други полицейски екипи успели да съберат разпръснатите банкноти от плячката на крадците

Томов и аверът му Брано са добре познати на полицията. Томов и Брано имат дълги криминални досиета. Брано е бил и е подсъдим за обири за над 400 000 лв. във Варна. Освен това преди време е лежал и в затвори в Италия и Гърция също за кражби. Томов пък бе задържан миналата година в Бургас за кражба на комбиниран багер товарач. Тогава той се възползвал от факта, че работел като общ работник на пристанището. На делото Томов се споразумя с прокуратурата и получи присъда от 3 години условно с 4 години изпитателен срок.

Ударената от бандитите фирма снабдява с лекарствени средства 120 аптеки в Северна България, обясни пред БТА управителят й Цветана Христова. По първоначалните й думи обаче са взети под 300 000 лева, които били подготвени за внасяне в банка. Според нея обирът е бил извършен около 21,30 ч. в понеделник.

Христова каза още, че през днешния ден ще бъде засечен точно оборотът, за да се установи колко пари са успели да изнесат престъпниците. Управителят на фирмата специално изтъкна бързата реакция на полицията и разследващите органи в Плевен и им изказа благодарността си.