Емануил Йорданов: Докато бият тъпана, се покриват схемите за „Хемус“

Емануил Йорданов: Докато бият тъпана, се покриват схемите за „Хемус“

Като се изпусне шум и се бие тъпана, има време и условия да се покрият доказателства и схеми. Това, което направиха прокурорите преди две седмици е абсолютен цирк, което най-вероятно ще възпрепятства разкриването на схемата по източването на парите за АМ ”Хемус”. Това заяви пред Нова телевизия бившия вътрешен министър адвокат Емануил Йорданов в по повод оповестяването на това, че прокуратурата не желае да съдейства като свидетел на единствения задържан по аферата.

Според Йорданов има обаче и тайни служби, които би трябвало тихо и систематично да работят, така че нещата да вървят оперативно.

Емануил Йорданов обясни пред медията законовите възможности задържаният Колев да бъде защитен и неговите показания да бъдат взети под внимание.

Според НК ако разкрие преди извършване на престъплението, на него няма да му бъде търсена отговорност, а ако даде показания след като престъплението е извършено, наказанието му може да бъде под минимума.

Отделно може да бъде ползван законът за защита на застрашени лица, включително и да му се даде нова самоличност и да му се осигури живот в чужбина. Той може да бъде защитен и в България, но топката не трябва да се прехвърля между институциите.

На въпрос дали нещата могат да се случат „като по филмите“, които гледаме Йорданов заяви: „Да, но ние сме способни да побългарим всичко.“

Той е привлечен като обвиняем и прокуратурата вече не може да свали обвиненията, но в случая следва съдът да прояви особено внимание и тук ролята на адвокатите е много голяма, обясни Йорданов.

Йорданов разказа случай по свое дело, в което се е сблъскал с нежелание на прокуратурата, а и на съда да бъде разпитан ключов свидетел. Това е положението в Специализирания съд -там съдът и прокурорите действат в невероятен синхрон, а самият съд Емануил Йорданов определи като „малко по на изток от София“.