Емил или любовницата му подпалиха къща с жени и дете?

Емил или любовницата му подпалиха къща с жени и дете?

В първия ден на новата година при пожар в къща във Велико Търново две жени пострадаха тежко. Други двама обитатели – 37-годишен мъж и 8-годишния му син се спасиха като по чудо от пламъците, предава Нова тв. Оказва се, че прокуратурата разследва умишлен палеж, като сред заподозрените е и мъжът, живял в къщата. Той е наркозависим и осъждан за кражби.

Момче на 8 години се явява основен свидетел на случай, който е колкото криминален, толкова и социален. В 3 часа през нощта лумват пламъци в дома на Емил Асенов и майка му Фани Ангелова. В къщата са още приятелката на Емил и 8-годишният му син от първия брак. 73-годишната Фани и другата жена обгарят тежко. Всички доказателства сочат умишлен палеж.

„Нищо не казват. И той, и сестра ми. Тя е в шок. Има болки много. И тя не помни, какво е станало. Тя е с протеза. С един крак. Тя се е спънала и паднала и момчета от махалата я изкарали. И тя щеше да изгори”, спомня си Адрияна Аргирова, роднина на Емил Асенов Като роднина, Адрияна Аргирова разказва от името на потърпевшите. Сега, тя се грижи за 8-годишното момче. Като човек, държащ родителските права, 68-годишната жена ни разрешава да говорим с детето.

„Изгоряха ми учебниците. Ще ми пратят пари. Изгоряха ми домашните. Госпожата ще ми ги даде”, разказва детето. Освен момчето невредим е и баща му – 37-годишният Емил Асенов, който е и сред заподозрените за палежа. Осъждан е за грабежи, лежал е една година в затвора. Регистрираните кражби при опасен рецидив са общо шест. Емил е наркозависим. Лекува се в местната психиатрия с метадон. Откриваме го там, но по телефона. „Искам да кажа, че никога не бих подпалил къщата си на Нова година. Не бих постъпил така. Никога”, твърди Емил Асенов.

Емил Асенов обвинява приятелката си за пожара, но за жалост тя не може да се защити. Към този момент е в тежко състояние в русенската клиника по изгаряния и не е контактна. Комбинирането на метадон и алкохол е изключително опасно според психиатрите, които се грижат за Емил Асенов. „Той е на най-ниската доза метадон. Това е – комбинация с алкохол, марихуана, метаамфетамини, амфетамин. Там се получават грешките и се стига до неприятни ситуации”, категоричен е психиатърът д-р Крум Йорданов , който ръководи метадонова програма.

А социалните служби не са притеснени. „Към настоящия момент грижите са адекватни и не съществува риск за детето. Ще продължим с наблюдение над детето и ще подкрепим семейството с всички възможни средства, с които разполага дирекцията”, заяви Мариета Гъркова, началник-отдел „Закрила на детето” – Велико Търново. Момчето е втори клас. От две седмици не ходи на училище.