Ето ги тримата българи, отишли да крадат олио в британски магазин

Ето ги тримата българи, отишли да крадат олио в британски магазин

Трима българи бяха осъдени от съд във Великобритания заради неуспешен опит за кражба на използвано олио за готвене, съобщава „Дейли мейл“.

„Българска банда опита открадне варели с готварско олио от супермаркет посред бял ден, но беше обезвредена от служител на магазина, който ги хвана в капан зад портите на зоната за доставки“, пише британското издание.

Борис Огнянов (37 г.), Ян Георгиев (43 г.) и Николай Йорданов (44 г.), решили да задигнат олиото, след като рязкото му поскъпване го превърна в търсена стока на черния пазар, където според полицията то се рециклира и преработва и може да се използва за производство на биогориво.

Триото пропътувало над 160 километра чак до Норич от Ууд Грийн в северен Лондон за удара.

Инцидентът е от октомври миналата година, но за него се разбира чак след като вчера сънародниците ни са глобени с по 525 лири. Тримата са се признали за виновни пред съда.

По време на съдебното заседание става ясно, че те са само изпълнители и е трябвало да получат по 180 лири награда за „работата“. Поръчителят засега остава неизвестен.

Използваното готварско олио може да се използва като ключова съставка в производството на биогориво. През последните години цената му нарасна, което допринася за увеличаването на кражбите на този отпадъчен иначе продукт. Във Великобритания подобни случаи са зачестили.

Заради това местната полиция издаде препоръки към собствениците на хранителни обекти за повишаване на мерките за сигурност.